Trädgårdsavfall

Lövhög med kratta

Det finns olika möjligheter för dig att ta hand om ditt trädgårdsavfall och här kan du läsa om de val du har. Du får inte dumpa trädgårdsavfall eller annat avfall i grönområden eller annan allmän plats.

Med trädgårdsavfall menar vi ris, buskar, grenar, träd, löv, gräs, växter och mindre mängder av frukt och mossa.

Det är inte tillåtet att lägga trädgårdsavfall utanför din tomtgräns eller i park- eller skogsmark. Det är ett brott mot miljöbalken och föreskrifter om avfallshantering. Trädgårdsavfallet kan dra till sig skadedjur, sprida sjukdomar, ta död på annan växtlighet, stoppa vattenflödet i vattendrag och gynna ogräs. Även spridning av invasiva arter ökar när trädgårdsavfallet inte tas om hand på rätt sätt.

Kompostera trädgårdsavfall

Det enklaste och billigaste sättet att ta hand om trädgårdsavfallet är att kompostera det själv. Resultatet blir fin och näringsrik jord som du kan använda istället för konstgödsel och torv. Du behöver inget tillstånd för att ha en kompost för trädgårdsavfall på din tomt.

Abonnera på hämtning av trädgårdsavfall

Du kan låta MERAB hämta ditt trädgårdsavfall. Information om priser, kärlstorlek och tömningsintervall finns på MERAB:s hemsida. I kärlet får du lägga löv, gräs, kvistar, sågspån, bark, ogräs och en mindre mängd fallfrukt och grönsaker från trädgården.

Lämna till återvinningscentralen

Du kan gratis lämna ditt trädgårdsavfall till någon av kommunens återvinningscentraler. Dela upp ditt trädgårdsavfall i:

  • Ris och grenar = Grenar, buskar och träd
  • Trädgårdsavfall = Gräs, löv, frukt, mossa och växter
  • Invasiva växter

Ta hand om invasiva arter på rätt sätt

Invasiva arter finns inte naturligt i vår natur och har spridits genom människan. De gör att vår biologiska mångfald äventyras och skapar problem för inhemska växter, djur, ekosystem och även människors hälsa. Det är inte tillåtet att kompostera invasiva arter eller slänga dem i hemmets sopkärl.

Sedan årsskiftet 2024/2025 ska du lämna mindre mängder invasiva främmande växter på MERABs återvinningscentraler i Hörby, Höör och Eslöv, förutom liksom tidigare på MERABs kretsloppspark (tidigare Rönneholms avfallsanläggning). Observera att det endast gäller dessa återvinningscentraler.

Slänger du invasiva växter på återvinningscentraler, tänk på:

  • De invasiva växterna ska lämnas väl förpackade i plastsäckar på någon av de tre återvinningscentralerna i Hörby, Höör och Eslöv, eller på MERABs kretsloppspark.
  • De får inte läggas i restavfallet (tidigare ”brännbart”) eller i energiåtervinningen (tidigare ”brännbart”) på återvinningscentralerna.
  • Du kan läsa mer om hantering av invasiva växter på MERABs hemsida.

Elda trädgårdsavfall

Du som fastighets- eller nyttjanderättsinnehavare ska antingen kompostera trädgårds- och parkavfall på fastigheten eller lämna det på en plats där det hämtas eller tas emot av kommunen.

Som fastighetsinnehavare får du i stället på din fastighet elda trädgårds- och parkavfall, om

  1. avfallet har producerats på fastigheten eller på närliggande fastigheter,
  2. eldning är en lämplig hantering,
  3. eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som medför endast ringa eller helt tillfälliga störningar i närområdet, och
  4. eldningen inte strider mot föreskrifter som kommunen har meddelat och som begränsar eldning till vissa tider och platser.

Trädgårds- och parkavfall som innehåller parkslide eller invasiva främmande arter som finns upptagna på unionsförteckningen enligt förordning (EU) nr 1143/2014 ska dessutom hanteras på ett sätt som förhindrar spridning av dessa arter.

Elda i samband med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, till exempel valborgsmässofirande

Du får elda utsorterat trädgårds- och parkavfall i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning för vilken du fått ett tillstånd eller gjort en anmälan enligt ordningslagen och som omfattar eldningen. Frågor kring tillstånd eller anmälan enligt ordningslagen hanteras av polisen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?