Bygg- och rivningsavfall

Vid rivning, byggnation och renovering uppstår avfall. Det är viktigt att avfallet tas omhand på rätt sätt. Det finns krav som innebär att den som producerar avfall ska sortera ut bygg- och rivningsavfall vid källan, det vill säga på den plats där avfallet uppkommer.

Enligt avfallsförordningen (SFS 2020:614) ska allt avfall som uppstår vid bygg- och rivningsarbeten sorteras. Den som producerar bygg- och rivningsavfall ska sortera ut åtminstone följande avfallsslag och förvara dem skilda från varandra och från annat avfall:

  1. trä,
  2. mineral som består av betong, tegel, klinker, keramik eller sten,
  3. metall,
  4. glas,
  5. plast, och
  6. gips

Den som samlar in bygg- och rivningsavfall som har sorterats ut ska samla in de avfallsslagen separat.

Undantag och dispens

Vissa sammanfogade konstruktioner och förorenade avfallsslag medför generella undantag från sortering. Med sammanfogade konstruktioner menas avfallsslag som inte går att separera på plats utan att det skulle medföra hälso- och säkerhetsrisker. Undantaget för förorenade avfallsslag handlar om avfall som är så förorenat att om det sorteras ut tillsammans med det rena avfallsslaget riskerar hela det utsorterade att kontamineras. Tänk på att du behöver dokumentera om du gör bedömningen att det finns avfall som berörs av undantaget.

I Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2020:7) om undantag från krav på utsortering av bygg- och rivningsavfall finns bestämmelserna om undantag från kraven på utsortering.

Bygg – och miljönämnden har möjlighet att lämna dispens från kravet på utsortering av bygg- och rivningsavfall även om du inte omfattas av de generella undantagen. För att erhålla dispens måste det finnas särskilda skäl.

Här Bygga, bo och miljö | Hörby.se (horby.se) finns blankett för ansökan om dispens från utsortering av bygg- och rivningsavfall.

Länk till Naturvårdsverkets information och vägledning om bygg- och rivningsavfall Bygg- och rivningsavfall (naturvardsverket.se)

Farligt avfall

Avfall som klassas som farligt avfall eller elavfall får inte blandas eller spädas ut med andra slag av farligt avfall.

Information om farligt avfall för privatpersoner finns här Farligt avfall | Hörby.se (horby.se)

Information om farligt avfall för verksamhetsutövare finns här Farligt avfall | Hörby.se (horby.se)

Information om asbesthaltigt avfall finns här Asbest och eternit | Hörby.se (horby.se)

Fick du hjälp av informationen på sidan?