Fukt och mögel

Det är viktigt att åtgärda mögelproblemen eftersom de kan skada din hälsa och bostad.

Mögel kan se ut på många olika sätt och ha många olika färger. Ibland kan du känna lukten av mögel även om du inte ser det med blotta ögat. Några tecken på mögel är fuktfläckar, färg som flagnar eller tapeter och mattor som bubblar sig. Mögel trivs bra i fuktiga miljöer, och därför är badrummet extra utsatt. En annan vanlig orsak till mögelangrepp är läckande vatten- och avloppsstammar.

Ofta beror problemen i badrummet på att ventilationen inte klarar av att ta hand om vätan och fukten från duschen och tvätten. I badrummet bör du också se över tätskikten så att de fungerar som de ska. Om du bor i småhus kan markfukt orsaka problem. Det är bra att redan från början ha koll på platser där det lätt bildas mögel, eftersom fuktskador uppstår även i relativt nybyggda hus.

Att förebygga mögel

Det finns flera saker du kan göra för att undvika problem med mögel.

  • Håll rent under badkaret.
  • Rengör golvbrunnar regelbundet.
  • Använd duschdraperi och torka upp efter att du duschat eller badat.
  • Häng inte upp mycket tvätt i badrummet.
  • Kontrollera att ventilationen funkar. Ett enkelt test är att se om ventilen suger tag i en bit toalettpapper som du håller upp.
  • Torka bort vattnet på golv och väggar.
  • Vädra badrummet. Om du kan så öppna fönster efter dusch och bad.
  • Undvik att borra hål i duschutrymmen, och då särskilt i närheten av duschen.
  • Kontakta hyresvärden innan du installerar en tvättmaskin eller diskmaskin.

Risker för din hälsa

Om fuktskador inte åtgärdas kan mögel, bakterier, alger och kvalster växa och frodas. Det kan också bli problem om fukten bryter ner bygg- och inredningsmaterialet så att kemiska ämnen frigörs och utsöndras i luften. Det kan leda till hälsobesvär och problem med luftvägarna, som bland annat snuva, irritation i näsa och ögon, och besvär som huvudvärk och trötthet. Du som redan har allergi, astma eller någon annan typ av överkänslighet är extra känslig.

Ansvar

Det är fastighetsägarens ansvar att motverka att det bildas mögel och fuktskador i fastigheten. Om du bor i hyreshus så vänd dig till din hyresvärd. Bor du i bostadsrätt så prata med föreningens styrelse. Du som bor i småhus kan vända dig till ditt försäkringsbolag eller en konsult.

Om du inte får hjälp fastän du kontaktat hyresvärden, styrelsen eller försäkringsbolaget, kan du vända dig till kommunen.

Fick du hjälp av informationen på sidan?