I en översiktsplan står hur den fysiska miljön i kommunen ska utvecklas på lång sikt. Där står bland annat hur kommunens mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön vi redan har bäst utvecklas och bevaras.
En detaljplan är en karta över ett område, som visar hur man får bygga i området. Kartan styr också hur området får användas. Nästan all mark i tätorter är detaljplanerad, men på landsbygden brukar det inte finnas detaljplaner.
Under processen med att ta fram nya detaljplaner får alla tillfälle att lämna in synpunkter. Här kan du läsa om hur en detaljplan tas fram och hur och när du kan påverka.
Som invånare kan du påverka både detaljplaner och översiktsplaner. När en detaljplan utformas sker alltid samråd och granskningar med invånarna. Även när det tas fram nya översiktsplaner finns tillfällen att lämna synpunkter.
Översiktsplanen är ett strategiskt politiskt dokument som ska spegla den rådande politiska majoritetens uppfattning om byggande, mark- och vattenanvändning och hushållning med naturresurser. Planeringsstrategin bidrar till en översiktsplanering som bedrivs kontinuerligt och på så vis kan förändrade förutsättningar fångas.