Elevhälsa och hälsovård
Vi vill att dina barn ska trivas och må bra när de går i skolan. Därför finns skolsköterska, skolläkare, psykolog och kurator.
De kan hjälpa till om det skulle hända något under skoldagen eller om eleven får mer djupgående problem. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Det står i skollagen. Eftersom det finns flera olika yrkesroller finns här också gedigen kunskap från flera vetenskapliga fält, och teamet samverkar över de vetenskapliga gränserna.
För en god hälsa och arbetsmiljö
Elevhälsoteamen ska främst arbeta hälsofrämjande, för att eleverna ska grundlägga en god hälsa att ta med sig in i vuxenlivet. De ska också fånga upp elever som har hälsoproblem eller mår dåligt så fort som möjligt.
Dessutom arbetar elevhälsan med skolmiljön, så att eleverna får en god arbetsmiljö, och erbjuder regelbundna hälsokontroller till eleverna.
Elevhälsan dokumenterar i PMO (Profdoc Medical Office) och professionerna inom hälso- och sjukvård har även behörighet till Nationell patientöversikt (NPÖ).
Skolsköterska
keyboard_arrow_down
Alla elever som går i skolan i Hörby har tillgång till skolsköterska och skolläkare.
Alla behöver få sin hälsa uppmärksammad ibland, och därför erbjuder skolsköterskan både hälsoundersökningar och råd för att må bra. Skolsköterskan arbetar för att eleverna ska grundlägga en god hälsa som de kan ta med sig vidare i livet. Hos skolsköterskan kan eleverna få hälsosamtal, hälsobesök, hälsoundervisning och vaccinationer.
Mottagning
Elever får vid behov komma till skolsköterskan för enklare sjukvårdsinsatser. Det är alltid frivilligt att kontakta elevhälsan. Både skolsköterskan och skolläkaren har tystnadsplikt.
Basprogram
I sitt arbete följer skolsköterskan ett basprogram för hälsoundersökningar och vaccinationer. Alla elever har en digital skolhälsojournal som följer eleven under hela skoltiden.
- Förskoleklass: Hälsosamtal, skriftlig hälsouppgift från föräldrar. Kontroll av längd, vikt, syn och hörsel.
- Åk 2: Längd och viktkontroll. Samtal kring trivsel, inlärning mm. Erbjudan om vaccination mot påssjuka, mässling och röda hund.
- Åk 4: Hälsosamtal, skriftlig hälsouppgift från föräldrar. Kontroll av längd, vikt och rygg.
- Åk 5: Pubertetssamtal i grupp. Erbjudan om vaccination mot HPV.
- Åk 7: Hälsosamtal, skriftlig hälsouppgift från föräldrar. Kontroll av längd, vikt, rygg samt pubertetsbedömning. Syn, hörsel och färgseende vid behov. Medicinsk studie- och yrkesvägledning.
- Åk 8: Erbjudan om vaccination mot difteri, stelkramp och kikhosta.
- Åk 9: Vuxen-HLR med hjärtstartare i samarbete med idrottslärarna, vid önskemål.
- Gymnasiet åk 1: Hälsosamtal.
Hälsoundersökningar
Vissa hälsoproblem kan vara svåra att upptäcka själv. Dit hör nedsatt syn och hörsel och ryggsnedhet. Därför kontrollerar vi detta vid vissa åldrar. Andra hälsoproblem kan bli kända redan under undersökningar på BVC eller andra kontakter med vården. Det kan också handla om något som du som vårdnadshavare har lagt märke till, som eksem, huvudvärk eller sömnproblem. Den sortens problem vill vi också följa upp på undersökningarna. Undersökningarna är frivilliga och som vårdnadshavare har du alltid rätt att tacka nej till dem. Mycket bygger också på samarbete mellan elevhälsans personal och elevens vårdnadshavare. Före hälsoundersökningarna i förskoleklassen, åk 4 och åk 7 skickar vi hem ett formulär där du får svara på frågor om ditt barns hälsa. I förskoleklassen tycker vi att det är bra och viktigt om du som vårdnadshavare kan vara med på undersökningen.
Skolläkare
Om en elev har skolrelaterad ohälsa kan skolläkaren utföra planerade undersökningar. Om du vill kontakta skolläkaren ska du vända dig till skolsköterskan.
Sekretess
Skolsköterskan har tystnadsplikt och arbetar under lagen om sekretess. Det betyder att hen inte får föra vidare det du säger till en annan person. Men det finns undantag. Om skolsköterskan till exempel får reda på att ett barn far illa bryts sekretessen.
Kontakt
Kontaktuppgifter till skolsköterska finns på sidan om elevhälsan.
Skolläkare
keyboard_arrow_down
Skolläkaren är medicinskt stöd för skolsköterskan.
Skolläkaren arbetar för att eleverna ska ha en god hälsa i skolan. Om du vill boka tid hos skolläkaren så kontakta skolsköterskan.
Sekretess
Skolläkaren har tystnadsplikt och arbetar under lagen om sekretess. Det betyder att skolläkaren inte får föra vidare det du säger till en annan person. Men det finns undantag. Om skolläkaren till exempel får reda på att ett barn far illa bryts sekretessen.
Kurator och psykolog
keyboard_arrow_down
Skolkuratorn och skolpsykologen finns till för att främja psykisk hälsa och fånga upp elever som inte mår bra. De kan också ge handledning och rådgivning till skolpersonalen.
Kuratorn och psykologen kan bland annat ha professionella samtal med elever och deras familjer om problemlösning, stöd, kris och motivation. De kan också vara med och bilda nätverk kring elever med till exempel skolpersonal, socialtjänsten och psykiatrin. Kuratorn och psykologen kan också kartlägga den allmänna sociala situationen på skolan, och har kunskap om hur det fungerar med socialtjänst, ekonomi, intyg och remisser. Om det skulle uppstå en krissituation på skolan kan kuratorn eller psykologen vara en del av krishanteringen.
Skolkuratorn
Skolkuratorn ingår i skolans elevhälsa och har i uppdrag att främja elevers lärande och utveckling utifrån det psykosociala perspektivet. I kuratorns uppdrag beskrivs att utgå från en helhetssyn som omfattar både individ-, grupp-, organisation- och samhällsnivå.
Sekretess
Kuratorn och skolpsykologen har tystnadsplikt och arbetar under lagen om sekretess. Det betyder att de inte får föra vidare det du säger till en annan person. Men det finns undantag. Om kuratorn eller skolpsykologen till exempel får reda på att ett barn far illa bryts sekretessen.
Kontakt
Kontaktuppgift till kurator hittar du på sidan om elevhälsan.
Drogförebyggande arbete
Aktivitetshuset och elevhälsan arbetar tillsammans med drogförebyggande arbete och utför årligen enkätundersökningar kring ungdomar och deras drogvanor.
Ett förebyggande projekt har startats där man gör klassrumsbesök hos alla i årskurs 6, samt även vissa i årskurs 5, för att prata om nikotin och dess hälsoeffekter.
Målet med besöken är att ge barnen kunskap och därigenom kunna ge dem makten att ta medvetna beslut när de kommer i kontakt med eller blir erbjudna nikotinprodukter. Projektet fortlöper även under 2024.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.