Förskola och fritids
I Hörby kommun finns sju kommunala förskolor och tre fristående förskolor. Tre av förskolorna ligger på landsbygden runt Hörby.
I Hörby kommun finns sju kommunala förskolor och tre fristående förskolor. Tre av förskolorna ligger på landsbygden runt Hörby.
Barn som fyllt 1 år vars vårdnadshavare arbetar eller studerar har rätt till plats. Barn till vårdnadshavare som är arbetssökande, eller föräldraledig med yngre syskon, har också rätt till plats 15 timmar per vecka enligt fastställd tid. Alla barn i åldern 3-5 år har rätt till allmän förskola 15 timmar per vecka enligt fastställd tid.
Från höstterminen det året barnet fyller 3 år fram till dess barnet är 5 år erbjuds avgiftsfri förskola 5 timmar per dag tisdag till torsdag, motsvarande 525 timmar/år, under grundskolans terminer. Allmän förskola kostar inget för familjen om ditt barn endast vistas 15 timmar i veckan i förskolan under terminstid. Om tiden i förskolan ändras och ditt barn endast ska ha Allmän förskola måste du omgående meddela detta via blankett som du får på din förskola, så att avgiften kan ändras.
För barn med rätt till Allmän förskola och med längre omsorgstid än 15 timmar per vecka reduceras avgiften med 25 % under 9 ½ månad per år. (525 timmar är avgiftsfritt under året.)
Avgiften följer reglerna i den nationella max-taxan som är antagna av Kommunfullmäktige. Det innebär att det finns en högsta avgift som kommunen får ta ut inom barnomsorgen. I en kommun som tillämpar maxtaxa så gäller detta både den kommunala verksamheten och verksamhet med enskild huvudman.
För barn med rätt till Allmän förskola och med längre omsorgstid än 15 timmar per vecka reduceras avgiften med 25% under 9 ½ månad per år. (525 timmar är avgiftsfritt under året.)
En plats i barnomsorgen är ett abonnemang och avgiften ska betalas även om barnet är tillfälligt frånvarande, tex vid semester. Avgiften beräknas på 12 månader och baseras på hushållets gemensamma bruttoinkomst per månad. Studielån/bidrag, underhållsstöd och annan ej beskattningsbar inkomst räknas inte.
Månadsavgift:
Barn 1 3 % av månadsinkomsten, dock högst 1 783 kronor
Barn 2 2 % av månadsinkomsten, dock högst 1 189 kronor
Barn 3 1 % av månadsinkomsten, dock högst 594 kronor
För ytterligare placerade barn utgår ingen avgift.
Månadsavgift:
Barn 1 2 % av månadsinkomsten, dock högst 1 189 kronor
Barn 2 1 % av månadsinkomsten, dock högst 594 kronor
Barn 3 1 % av månadsinkomsten, dock högst 594 kronor
För ytterligare placerade barn utgår ingen avgift.
I avgiftssammanhang räknas det yngsta barnet som är inskrivet i förskoleverksamhet eller fritidshem som barn 1, det näst yngst som barn 2 etc. Syskon som är folkbokförda på olika adresser omfattas inte av familjerabatten.
Minst fyra månader innan du behöver plats för ditt/dina barn ska du anmäla var och när du önskar plats.
Anmälan görs via e-tjänst på hörby.se
Från det att ditt barn fyllt 1 år.
Du kan anmäla ditt barn redan när du planerar att flytta, men ni måste vara folkbokförda här när placeringen ska påbörjas.
Besked lämnas så fort vi vet att det finns ledig plats som ditt/dina barn har rätt till enligt garantitid och kö. Vi strävar efter att kunna lämna besked en månad innan önskad placeringsdatum, förutsatt att ansökan kommit in i tid.
Vi försöker ge barnet plats på den förskola som ni önskat i första hand. Finns där inte plats erbjuder vi plats på någon annan förskola som ni önskat. Skulle det vara så att alla era önskemål är fulla kommer ni erbjudas plats på en förskola som har lediga platser. Även om du tackar ja till exempelvis ditt andrahands val kan du ansöka om ny plats för ditt första val och då bli placerad i omplaceringskön. Vi gör omplaceringar en gång om året vid terminsslutet på vårterminen.
Ja, om du tackar nej stryks det erbjudna alternativet och barnet finns kvar i kö för övriga alternativ. Men det kan innebära att vi inte kan garantera en plats på det önskade datumet, utan att du får vänta tills där blir en plats ledig på den önskade förskolan.
Om du som vårdnadshavare inte svarar på platserbjudande innan bestämd tid kvarstår inte ansökan utan du får anmäla på nytt.
När barnet ska börja i förskolan är det ofta ett stort steg både för barn och föräldrar. Barnet ska vänja sig vid nya miljöer och skapa relationer till barn och pedagoger på förskolan. Placeringen inleds alltid med en inskolning, som vanligtvis sträcker sig över mellan 7-14 dagar beroende på vilken förskola man fått. Inskolningen är till för att barnet successivt ska vänja sig vid allt det nya och här har du som förälder en viktig roll. Du kommer att få information av pedagogerna från den förskola som ditt barn har fått plats på om upplägg av inskolningen för ditt barn.
Du ska anmäla aktuell inkomst när du har blivit erbjuden plats. Detta görs via e-tjänst på horby.se. När familjens inkomst ändras eller om familjeförhållandena ändras ska det också anmälas. Då kontaktar du ansvarig för barnomsorgsavgifter. Barn- och utbildningsförvaltningen begär också in inkomstuppgifter en gång om året. Vid utebliven inkomstanmälan debiteras full avgift enligt maxtaxan. Kommunen medges rätt att kontrollera uppgifterna, och du själv försäkrar att uppgifterna är riktiga.
Gifta eller sammanboende räknas som avgiftspliktiga oavsett om de har gemensamma barn eller ej.
Garantitid innebär rätt till plats inom fyra kalendermånader räknat från det att ansökan har kommit in.
Tiderna som ditt/dina barn är i förskolan bygger på föräldrarnas arbetstider plus skälig restid. Innan placeringen påbörjas ska ett aktuellt schema lämnas.
Du ska lämna ett underlag som visar att du studerar. Rektorn fattar därefter beslut om vilka tider ditt/dina barn kan vistas i förskolan.
Ja, om det inte är mer smittsamma sjukdomar, se gärna ”1177s hemsida”
Ja, om det inte är mer smittsamma sjukdomar. Du har rätt att behålla platsen när du är sjukskriven. Är du sjuk längre tid än två veckor ska du prata med rektorn, som fattar beslut om barnets vistelsetider.
Är du ledig enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn har syskon rätt att vara i förskolan 15 timmar /vecka.
Rektor beslutar hur de 15 timmarna ska förläggas under veckan och avgift utgår för platsen. Är barnet berättigat till Allmän förskola och ni väljer det, då debiteras ingen avgift. Anmälan görs på blankett som du får av pedagogerna på förskolan.
Huvudregeln är att när någon av föräldrarna har semester så ska också barnen vara lediga.
Hörby kommun erbjuder inte förskoleplats på obekväma arbetstider.
Om ditt barn bor växelvis hos dig och sin andra vårdnadshavare måste ni komma överens om var barnet ska ha sin förskoleplats. Barn med växelvis boende erbjuds en plats, att ha två placeringar är inte möjligt.
Ja, men under högst två månader och avgift utgår som vanligt under denna tid.
Uppsägningstiden är en månad och räknas från det datum som uppsägningen kommit till kommunen.
Uppsägning sker endast på pappersblankett som finns att skriva ut från hörby.se. Vid gemensam vårdnad måste båda vårdnadshavarna underteckna blanketten.
Enligt förskolans läroplan ska barn med annat modersmål få möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. Någon modersmålsundervisning sker dock inte i förskola.
Pedagogisk omsorg är ett alternativ till förskola eller fritidshem. Det kan vara verksamhet där personal tar hand om barnen i sitt eget hem, alltså ett traditionellt familjedaghem. Det kan också vara olika flerfamiljslösningar. Pedagogisk omsorg är ingen skolform och styrs inte av läroplaner.
För närvarande har Hörby kommun ingen pedagogisk omsorg i form av dagbarnvårdare.
Nej, vi har inte rätt att stänga våra verksamheter men under sommaren, och vid lov och planeringsdagar händer det att två eller fler förskolor samordnar verksamheten. Det kan innebära att ditt barn får vara på en annan förskola och träffa annan personal. Information om sammanslagningarna lämnas i god tid.
Fyra dagar per år har medarbetarna i förskolan gemensam planering och kompetensutveckling. Avdrag görs inte på avgiften. Kan inte föräldrarna ordna tillsyn för sina barn under dessa dagar erbjuds jourförskola på en annan förskola i skolområdet. Om du som vårdnadshavare har behov av omsorg måste detta meddelas 1 månad innan.
Det är hemkommunen som är ansvarig för att erbjuda plats. Det går att ansöka om plats i en annan kommun, men innan plats erbjuds måste en överenskommelse ske mellan kommunerna.
Permittering innebär att du är tillfälligt arbetsbefriad av din arbetsgivare. Du har fortfarande kvar din anställning och permitteringen kan vara på såväl del- som heltid.
Under permitteringsperioden ska du stå till arbetsgivarens förfogande om läget förändras.
Om ett barns vårdnadshavare blir permitterad så har barnet rätt att behålla sin plats i förskolan, däremot inte i fritidshem.
Förskolan ger barnet pedagogik stimulans och kontinuitet i sin vistelse, för fritidshembarn finns kontinuiteten i skolan.
Liksom vid övriga schemaförändringar ska du anmäla detta.
Är du permitterad på deltid är det den tid du arbetar som gäller för barnets vistelse i förskolan. Är du som vårdnadshavaren permitterad på heltid har ditt förskolebarn rätt att behålla sin plats på högst 15 timmar/vecka.
Har du frågor – kontakta rektor.
Skolplikten inträder höstterminen det kalenderår då barnet fyller sex år. Om det finns särskilda skäl får barnet börja fullgöra sin skolplikt först höstterminen det kalenderår då barnet fyller sju år. Frågan om uppskjuten skolplikt ska prövas av hemkommunen efter begäran av barnets vårdnadshavare. Till ansökan om uppskjuten skolplikt
Här kan du lämna synpunkter på sidans information. Om du vill ha personligt svar, så behöver du också ange din epostadress. Tack för att du hjälper oss att göra webbplatsen bättre!
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.