Priser och stipendier
Varje år delar Hörby kommun ut priser och stipendier till civilsamhället för de som utmärkt sig inom sitt område. Varje pristagare och stipendiat får en prissumma för sin vinst.
Senast den 31 oktober behöver vi dina nomineringar med tillhörande motivering.
Priserna delas ut under en årlig prisceremoni i februari. Hörby kommun bjuder in samtliga nominerade med sällskap till en ceremoni med musik och mingel – och överlämning av nämndernas priser och stipendier: idrottspris, årets ledare, idrottstalang, kulturstipendiet, kulturtalang, miljöpriset, byggnadsvårdspriset och arkitekturpriset.
Här kan du läsa mer, ansöka om och nominera någon till priserna och stipendierna:
Arkitekturpriset
Arkitekturpriset uppmärksammar nya spännande projekt i Hörby kommun, som genom god arkitektur skapat mervärden i samhället och bidragit till att skapa unika livsmiljöer drivna av kreativitet.
Priset kan delas ut till enskild person, företag eller organisation/förening som uppfört en nybyggnad eller tillbyggnad. Byggnaden ska ha avslutats inom tre år från det att priset delas ut.
Byggnaden ska visa extra hänsyn och omsorg gällande utformning och materialval och vara en god representant för nutida och miljöanpassad arkitektur. Den ska visa på ett gott helhetsperspektiv där hänsyn tagits till stads- och landskapsbild och kvalitéerna som finns runt byggnaden.
Priset utgörs av en prissumma på 10 000 kronor, en plakett att sätta upp på huset och ett diplom.
Nominera din kandidat genom att skicka en kort motivering, namn, adress och telefon på den du nominerar till: kommunen@horby.se. Ange ”Arkitekturpris” i ämnesraden.
Byggnadsvårdspriset
Byggnadsvårdspriset uppmärksammar projekt som bevarar och utvecklar befintliga bebyggelsemiljöer i Hörby kommun och som bidrar till att skapa trivsel och bevara Hörby kommuns kulturhistoria för kommande generationer.
Det kan delas ut till enskild person, företag eller organisation/förening som utfört ett särskilt varsamt underhåll av en byggnad, en ombyggnad, en ändrad användning, en renovering och/eller en restaurering av befintlig byggnad. Priset delas ut för åtgärder som utförts med en särskild varsamhet och känsla för detaljer gällande form, materialval och kulör eller för en omsorgsfull förvaltning av en byggnad så att den ursprungliga karaktären bevarats.
Byggnadspriset utgörs av en prissumma på 10 000 kronor, en plakett att sätta upp på huset och ett diplom.
Nominera din kandidat genom att skicka en kort motivering, namn, adress och telefon på den du nominerar till: kommunen@horby.se. Ange ”Byggnadsvårdspris” i ämnesraden.
Miljöpriset
Varje år delas miljöpriset ut till person, företag eller organisation som har gjort särskild goda insatser för miljön under året. Det kan vara en insats som har lett till en bättre miljö eller som förebygger eller begränsar skadlig inverkan på miljön.
Insatsen kan bland annat vara att ge information och utbildning, utveckla en produkt eller att arbeta aktivt med miljö- och naturvårdsarbete. Miljöpriset delas ut varje år av kommunfullmäktiges ordförande vid fullmäktiges sista sammanträde för året.
Miljöpriset delas inte ut för insatser inom arbetsmiljöområdet.
Nominera din kandidat genom att skicka en kort motivering, namn, adress och telefon på den du nominerar till: kommunen@horby.se. Ange ”Miljöpris” i ämnesraden.
Tidigare mottagare av miljöpriset
keyboard_arrow_down
2023: Priset delades inte ut
2022: Inga-Lill Holmqvist
2021: Gun Bondesson
2019: Frida Bäcklund, Nina Hagstedt-Evers och Per-Evert Nyhlén
2018: Ann-Jeanette Björn-Bentzen och Cirkusborgens fritidshem, Georgshillskolan
2016 1: Dagliv verksamhet i Hörby kommun för ett miljöarbete som man kan se såväl i ett globalt som i ett lokalt perspektiv. Gruppen har till exempel tagit initiativ till och genomför insamling för att återvinna aluminium som i används som material i sjukvården.
2016 2: Göran Persson för att ha skapat hjälpmedel som alla kan använda i sin vardag. Dessa hjälpmedel ser till att avfall komprimeras och på detta sätt sparar miljön genom minskande transporter. Görans uppfinningar underlättar dessutom arbetsmiljön och minskar risken för skador.
2015: Lions Club Hörby för sitt förtjänstfulla arbete att under 60 år aktivt främjat återanvändning genom att samla in, sortera och sälja begagnade möbler, husgeråd, kläder och annat. Saker som annars hade slängts får därmed en ny chans vilket i förlängningen innebär en besparing på vår miljö.
2014: Farhults By & Mossars samfällighetsförening för sitt förtjänstfulla arbete med att bevara den säregna naturen i våtmarksområdet i Farhult. Ett föredömligt exempel på hur man aktivt kan samverka och arbeta för att bevara naturen i sitt närområde.
2013: Helena N Olofsson för sitt arbete med Högalids Kulturvandring som förmedlar vidare värdefulla kunskaper om naturen och kulturlandskapet till deltagarna.
2012: Berith Cavallin för sitt mångåriga djupa engagemang och arbete för att återfå en livskraftig storkstam i Skåne.
2011: Långaröds skola för sin lovvärda vårstädning utmed vägarna i området. Ett arbete som visar på ett engagemang samtidigt som eleverna på ett praktiskt sätt lär sig att inte skräpa ner i vår natur.
2010: Bengt Hansson för sin långsiktiga satsning på både miljövänlig energi och energieffektivisering genom installation av solcellsanläggning i verksamheten Hörby lågprisaffär. Vidare återvinning av värme från butikslokalen samt utbyte av traditionella lysrörsarmaturer mot LED-armaturer.
2009: Inga-Lill Servin Jarl för att tidigt insett den miljö- och hälsomässiga aspekten med de kemikalier som används inom traditionell hårvård. Som utbildad ekologisk frisör har hon i sin verksamhet helt övergått till ekologiska/naturliga behandlingar.
2008: Ludvigsborgs Smide o Mek. för ett miljötänkande utöver det vanliga som genomsyrar verksamheten. Owe Ohlsson har genom enkla medel och egenkonstruerade installationer undanröjt alla de olägenheter som annars omger en verkstadsindustri.
2007: Sigurd Nilsson för sitt exemplariska mångåriga naturvårdsengagemang att med hjälp av röjning och slåtter återställa floran i ekhagen i anslutning till Askeröds by.
2006: John Larsson för att på eget initiativ, med inlevelse, engagemang och handlingskraft, utan egenintresse, ledde ett arbete, att tillsammans med några skollovslediga ungdomar rensa Hörbyån genom Hörby ifrån skräp och skrot under ett par sommarveckor.
2005: Priset delades inte ut.
2004: Curth Svensson för sitt mångåriga och tillika föredömliga ideella naturvårdsarbete inom Hörby kommun.
2003 1: Ingrid Olsson, Jonas Crona och Kristina Hansson, Cirkusborgen Georgeshillsskolan, för att på ett intressant, roligt och engagerat sätt lär barnen att vara rädda om vår miljö och natur. Kunskap som får en vidare spridning då barnen tar den med sig hem till familj och kamrater.
2003 2: Mats och Jill Svensson för att i sin lantbruksverksamhet föredömligt förenat miljövänlig mjölkproduktion med hög etisk standard och god lönsamhet.
2002: Bröderna Anderssons Åkeri & Gräv AB för arbetet med återanvändning av asfalt vilket innebär lägre kostnader, men framförallt mindre utnyttjande av våra naturresurser.
2001: Nils-Olof Olsson för sina fina naturvårdsinsatser i Hörby tätort där han hållit flera områden fria från sly och ogräs, och förvandlat partier vid bland annat Källhaga till vilda vackra blomsterängar.
2000: Markägarna i Östenstorp/Gunnarp som deltagit i projektet ”Uthålligt skogsbruk byggt på landskapsanalys i lokal samverkan”.
1999 1: Stig-Erik Tötterström för strävan att minimera påverkan på miljön i sin tandläkarpraktik, bland annat genom att sluta använda amalgam som fyllningsmedel samt investerng i digital röntgenteknik.
1999 2: Gudrun Olander och Helene Olsson för deras goda vilja och nedlagda arbete med att uppmärksamma miljö- och hälsoproblemen vid Trollbäckens förskola.
1998 1: Indus Tvätten AB för dess framsynta arbete med att införa ny miljöförbättrande teknik i verksamheten.
1998 2: Elsa & Bertil Larsson, Lustgården i Henset, för deras insatser för att bevara ursprungliga kulturmiljöer med dess flora och fauna.
1997 1: All Fix gruppen för deras arbete med att informera, inspirera och lära ut hur man sorterar sopor och varför det är viktigt. Gruppen arbetar inom omsorg, habilitering och ute på företag.
1997 2: Skånemejerier ekonomisk förening för deras arbete med miljöförbättringar inom företaget och att på ett föredömligt infört ett miljöledningssystem som lett fram till miljöcertifiering enligt ISO 14000 och miljöregistrering enligt EMAS.
1996: Hörby Bilplåt & Billackering för aktivt arbete med att minska lösningsmedelsanvändningen, och även praktiskt tillämpat möjligheten att renovera och laga plastdetaljer till fordon.
1995: Lennart och Brita Isaksson för att under många år bedrivit lantbruksverksamhet så att den biologiska mångfalden gynnas.
Årets initiativ
Delas ut till en eller flera personer, en grupp, en förening eller en organisation som under det gångna året gjort en extra insats för Hörby och våra invånare.
Det kan vara en insats för utsatta grupper, arbete för ökad mångfald och delaktighet, ungdomsverksamhet eller verksamhet som främjar möjligheter att ta aktiv del i arbets- och samhällsliv.
Nominera genom att skicka en kort motivering, namn, adress och telefon på din kandidat till: kommunen@horby.se. Ange ”Årets initiativ” i ämnesraden.
Stipendiet Årets ledare
Syftet med stipendiet är att uppmärksamma en ledare och förebild från föreningslivet i kommunen.
Utmärkelsen utdelas endast till föreningsledare som varit aktiv under det året som priset avser. Föreningsledaren måste tillhöra en förening i Hörby där förslag på mottagare av utmärkelsen görs av föreningar och privatpersoner till Kultur och fritid.
Stipendiet är på 10 000 kronor som får nyttjas på valfritt sätt.
Årets ledare nominerar du via den här länken: http://fri.horby.se/bidrag
Tidigare mottagare av priset Årets Ledare
keyboard_arrow_down
2023: Sara Malmgren & Björn Strömqvist, Hörby Brottarklubb
2022: Mia Nilsson, SMK Hörby & IK Lågan
2021: –
2020: Magnus Lindqvist, Södra Rörums BIK
2019: Lars-Göran Larsson, Askeröds IF
2018: Ulf Öst, Hörby Gymnastikförening
2017: Fredrik Tuvesson, Hörby-Höör Tennisklubb
2016: Alina Katz, Dans
2015: Johannes Rosvall, IK Lågan
2014: Egon Persson, Svensköps IF
2013: Martina Törn, Friskis och Svettis
2012: Gert Nygren, Önneköps IF
2011: Bengt Ståhl, PRO
2010: Silvan Roslund, Hörby Brottarklubb
Stipendiet Årets idrottare
Syftet med stipendiet är att uppmärksamma en kvinnlig eller manlig prestation under året.
Utmärkelsen tilldelas endast till idrottare som varit aktiv under det året som priset avser. Idrottaren behöver inte tillhöra en Hörbyförening men ska ha anknytning eller gjort betydande insatser som satt Hörby på kartan. Idrottaren ska vara minst 16 år det året som priset avser. Förslag på mottagare av utmärkelsen görs av föreningar och privatpersoner till kultur och fritid.
Stipendiet utgår med 10 000 kronor som får nyttjas på valfritt sätt.
Årets idrottare nominerar du via den här länken: http://fri.horby.se/bidrag
Tidigare mottagare av priset Årets Idrottare
keyboard_arrow_down
2023: Jonna Malmgren, Brottning
2022: Klara Andersson, SMK Hörby
2021: Priset delades inte ut
2020: Tom Kristensson, Rally – SMK Hörby
2019: Tom Kristensson, Rally – SMK Hörby
2018: Jonna Malmgren, Brottning
2017: Magda Andersson, Rallykross – SMK Hörby
2016: Jonna Malmgren, Brottning
2015: Douglas Lindelöw, Ridsport
2014: Tom Kristensson, Rally – SMK Hörby
2013: Kevin Lindbladh Jonasson, Bowling – BS Olymp
2012: Tobias Brink, Motorsport
2011: Hörby FF (dam)
2010: Liridona Murati och Victoria Larsson (delat pris)
Stipendiet Årets idrottstalang
Syftet med stipendiet är att uppmärksamma och uppmuntra barn och ungdomar med en idrottslig talang.
Utmärkelsen tilldelas endast till barn/ungdom som varit aktiv under det året som priset avser. Barnet/ungdomen behöver inte tillhöra en Hörbyförening men ska ha anknytning eller gjort betydande insatser som satt Hörby på kartan. Barnet/ungdomen eller laget får max vara 20 år det året som priset avser. Förslag på mottagare av utmärkelsen görs av föreningar och privatpersoner till Kultur och fritid.
Stipendiet utgår med 5 000 kronor som får nyttjas på valfritt sätt.
Årets idrottstalang nominerar du via den här länken: http://fri.horby.se/bidrag
Kulturstipendiet
Syftet med stipendiet är att uppmärksamma insatser inom det kulturella området.
Nomineringen ska gälla en person, grupp eller förening bosatt eller verksam i kommunen, som bör ha gjort eller gör stora insatser inom kulturen i Hörby kommun. Politiker och tjänstemän som har kultur i sitt uppdrag bör inte få stipendiet. Förslag på mottagare av utmärkelsen görs av föreningar och privatpersoner till Kultur och fritid.
Stipendiet är på 10 000 kronor som får utnyttjas på valfritt sätt.
Årets kulturpristagare nominerar du via den här länken: http://fri.horby.se/bidrag/
Tidigare mottagare av Kulturstipendiet/Kulturpris
keyboard_arrow_down
2023: Sigvard & the bonewhispers, Musik
2022: Liv Kaastrup Vesterskov, Sen Kridt
2021: Frosta Härads hembygdsförening
2020: Anitha Servin, Kulturhuset i Östra Sallerup
2019: Arnold Wernersson, Kannibalmuseum
2018: Elisabet Strid, Operasångerska
2017: Eva Grip, Prästgårdsparken i Östra Sallerup & Jöns Henrikssons Minne
2016: Lina Wolff, Författare
2015: Ingrid Åkesson, King Street Gospel
2014: Fred Lundberg, Historiska hemsidor som Gammalstorp.se
2013: Roy Wilson Quintet
2012: Bertil Stridh, Ola Ols museum
2011: Jörgen Fyhr, Amatörteatersällskapet Scenare
2010: Tomas Ekström, Författare
2009: Bodil Pedersen, Fulltofta torpruiner
2008: Hörby Blåsorkester
2007: Thorsten Blomdahl, Historiker
2006: King Street Gospel
2005: Jörgen Fyhr, Pjäsförfattare, regissör, kulturprofil
2004: Henry Olsson, Dokumentation
2003: Hörby BOIF veteraner, Minnesutställning
2002: Inger Falkenberg, Keramiker
2001: Anita Larsson och Karin Andersson, Vårdat kulturarv
2000: Håkan Larsson, Författare
1999: Hörby Konstförening, konst
1998: Marike Taylor, Musikfrämjande arbete
1997: Kulturhuset Ö Sallerup, Kultur i hembygd
1996: Körerna i Hörby pastorat, Körsång
1995: Jöns Henrikssons Minne, Hembygdsförening Ö.Sallerup
1994: Hörby Bibliotek, Bibliotekspersonal
1993: Klara Nilsson, Sångerska
1992: Musikskolans föräldraförening, supporterförening
1991: Ernst Åkesson, Författare
1990: Frosta Folkdanslag, Folkdans
1989: Sånggruppen Septima, Sång
1987: Birgitta Svensson, Kulturprofil
1986: Frosta Big Band, storbandsorkester
1985: Hörby Ungdomsorkester, Orkester
1984: Anna Tornbacka, Konstnär
1983: Hand Polster, Regisör
1982: Bertil Persson, Hembygdskännare
1981: Gunnar Persson, Hembygdsforskare och författare
Stipendiet Årets kulturtalang
Syftet med stipendiet är att stödja och uppmuntra barn och ungdomar med kreativ talang.
Förslaget ska gälla ett barn/ungdom eller grupp upp till 20 år som är boende eller knuten till Hörby kommun. Barnet/ungdomen eller gruppen ska vara verksam och nått viss framgång inom kreativa och skapande områden som exempelvis; slöjd och hantverk, dans, musik, litteratur, konst/bild/foto, teater, spel, webbverksamhet i form av exempelvis bloggar samt annan verksamhet med kulturell inriktning. Samma person eller grupp kan tilldelas priset högst två gånger. Förslag på mottagare av utmärkelsen görs av föreningar och privatpersoner till kultur och fritid.
Stipendiet utgår med 5 000 kronor som får nyttjas på valfritt sätt.
Årets kulturtalang nominerar du via den här länken: http://fri.horby.se/bidrag/
Tidigare mottagare av Årets Kulturtalang
keyboard_arrow_down
2023: Maybrit Grote, Flöjtist
2022: Nils Nilsson, gitarr och sång
2021: Isak Jeppsson, instrument och sång
2020: Odin Wernersson, musik
2019: Ragnar Östberg, musik
2018: Tess Andersen, mode- och designstudent
2017: Musikalgruppen ”Hanna was here”
2016: Frida Johansson, sång och musik
2015: Jonna Baker, film
2014: Hanna Persson, dans
2013: David Nyman, piano
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.