Köldmedier
Ett köldmedium är ett ämne som kan transportera värme från en kallare plats till en varmare.
Köldmedier ger energi till bland annat kylar, frysar, luftkonditionering och värmepumpar. En del kylar, frysar, luftkonditioneringsanläggningar eller värmepumpsutrustningar innehåller fluorerade växthusgaser, så kallade f-gaser. Det ställs speciella krav på dig som använder den sortens anläggningar.
Anmälan och årsrapportering – senast den 31 mars
Innan du installerar eller gör om en anläggning som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter (CO2e) eller mer, ska det anmälas till kommunen. Anläggningar som innehåller mer än 5 ton CO2e ska kontrolleras regelbundet för läckage. Hur ofta din anläggning ska kontrolleras beror på mängden och typen av köldmedium.
Om du har en anläggning med ett eller flera aggregat med en sammanlagd mängd på mer än 14 ton CO2e ska du varje år skicka in en årsrapport till kommunen. Aggregat på under 5 ton CO2e ska inte räknas in. Rapporten ska ha kommit in till kommunen senast den 31 mars, och i den ska du sammanfatta alla kontroller från föregående år.
Kontrollerna av anläggningen ska göras av certifierad personal, och det är ditt ansvar att kontrollera att certifikatet är giltigt. Det kan du göra på webbplatsen Incert Online.
Nya regler från 2024
Den 11 mars 2024 trädde en ny EU-förordning om fluorerande växthusgaser i kraft, och som ersätter tidigare förordning.
Exempel på nyheter som berör dig som operatör av kylutrustningar:
Från den 11 mars 2024 gäller krav på läckagekontroll även för så kallade HFO-köldmedier.
Från den 1 januari 2025 är det förbjudet att fylla på köldmedier med en GWP på 2500 eller mer oavsett fyllnadsmängd. Detta gäller till exempel köldmedier som R404A och R507A. För regenererat eller återvunnet köldmedium gäller förbudet från 1 januari 2030.
Från den 1 januari 2032 är det förbjudet att fylla på nytillverkade köldmedier med en GWP på 750 eller mer oavsett fyllnadsmängd. Det gäller till exempel i dag vanliga köldmedier som R407C och R410A.
Installera nytt aggregat
Ska du installera ett aggregat på 14 ton CO2e eller mer, ska detta anmälas till kommunen i god tid före installationen. Kravet att anmäla gäller både vid nya verksamheter och vid utökningar.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.