Andelen behöriga lärare i Hörby kommun högre än tidigare rapporterat

Hörby kommun har tidigare delat material om andel behöriga lärare i våra skolor, vilket har använts i olika jämförelser mellan kommuner. Detta material är rådata som kommer direkt från våra egna system och är inte justerat för att vara direkt jämförbar. Det har resulterat i missvisande statistik. 

Hur jämför vi?

Hörby kommun utgår alltid ifrån databasen Kolada, ett analysverktyg som presenterar och jämför nyckeltal i kommuner och regioner. När det kommer till förra årets procent heltidstjänster med lärarlegitimation* ligger Hörby i linje med eller strax under genomsnittet i både Skåne och hela Sverige. Statistik för detta år saknas ännu.

Nya siffror

Den data för detta års andel behöriga lärare som kommunen har skickat ut innehöll inaktuella siffror och var därför inte ett tillförlitligt underlag. Vi presenterar nu de korrekta siffrorna och förklarar skillnaden. 

Behöriga lärare i Hörby kommun 2024

Antal lärare totalt: 272

Antal behöriga lärare: 191

Antal obehöriga: 81

  • Varav Antal visstidsanställda obehöriga lärare: 20
  • Och Antal timanställda obehöriga lärare: 61

Vad betyder siffrorna?

  • Rådata som skickats ut har hämtats direkt från kommunens lönsesystem och är inte justerat för att vara direkt jämförbart.
  • I rådatan listas 310 skolanställda 2024. Av dessa är flera dubbletter eftersom de ligger listade under mer än en kategori, och några är anställda i anpassad grundskola vilket är en annan skolform och inte ska inkluderas i jämförelsen. Den korrekta siffran landar på 272 lärare totalt. 
  • Av de 272 lärare är 191 behöriga, varav 180 är tillsvidareanställda lärare. Av dessa 180 har 163 lärarlegitimation. De andra 17 har anställningar som inte kräver legitimation, såsom modersmålslärare och fritidsledare.
  • Av de 81 anställda som enligt skollagen är obehöriga har vi 61 timanställda vikarier och 20 visstidsanställda.