Bänkar i Hörby ska motverka psykisk ohälsa

Gul vänskapsbänk

År 2022 dog 1254 personer av självmord i Sverige och det är den vanligaste dödsorsaken hos personer i åldrarna 15–24 år. Att prata om hur vi mår kan motverka att det som inte får hända händer. Nu får Hörby sina första vänskapsbänkar i ett projekt som ska motverka psykisk ohälsa.

Suicid är ett stort folkhälsoproblem som ger stora konsekvenser för den enskilde, anhöriga och andra runt den berörde. Suicidprevention är ett nationellt prioriterat område och Hörby Kommun har de senaste åren arbetat mycket aktivt med frågan.

Det finns en kommunal handlingsplan som revideras årligen och ett väldigt brett engagemang  inom organisationen. Hörby kommun har även ordförandeskapet i den delregionala suicidpreventiva arbetsgruppen och har en delregional suicidpreventiv samordnare anställd inom kommunen. Samordnaren har just nu på sin agenda att arbeta med mellersta Skånes suicidpreventiva dag, kartläggning av mellersta Skånes suicidpreventiva arbete samt flertalet utvecklingsprojekt, bland annat med efterlevandestöd.

Suicidpreventiva dagen

Den 10 september varje år uppmärksammas suicid genom Suicidpreventiva dagen. Suicidpreventiva dagen infördes 2003 på initiativ av International Association for Suicide Prevention (IASP) tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO).

Hörby tillsammans med många andra kommuner runt om i Sverige är med och uppmärksammar detta på olika sätt.  I år inviger Hörby kommun sina nya vänskapsbänkar på just denna dag.

Ett hej kan rädda liv

Projektet med de gula vänskapsbänkarna startade redan 2006 i Zimbabwe och är ett initiativ för att sätta igång samtal mellan människor i syftet att motverka psykisk ohälsa och i förlängningen suicid. Under de senaste åren har projektet spridit sig genom Sverige. Bland annat finns det ett antal bänkar utplacerade i både Malmö och Helsingborg. Nu blir Hörby en del av initiativet genom kommunens första bänkar som placeras på Gamla Torg. Förhoppningen är att fler bänkar ska tillkomma.

Vid de gula vänskapsbänkarna kan främlingar slå sig ner för att prata. Ser du någon som sitter på bänken? Var inte rädd för att säga hej. Våga fråga hur någon mår och våga svara ärligt om du får frågan. Det kan vara livsviktigt.

Du kan läsa mer och följa projektet på hörby.se/vanskapsbankarna.

Invigning av Hörbys vänskapsbänkar

Tisdag den 10 september klockan 11 kommer Hörbys vänskapsbänkar på Gamla torg att invigas. Kommunstyrelsens ordförande Anders Hansson är på plats och det kommer att hållas tal från bland annat Matilda Mårtensson, som är suicidpreventiv samordnare i kommunen, och Emma Torell, som är delregional suicidpreventiv samordnare. De kommer även att finnas kvar efter invigningen för vidare samtal om sitt och Hörby kommuns suicidpreventiva arbete. 

För att fånga upp frågor från medborgare och andra kommer bänkarna att vara bemannade av personal från öppenvården den närmsta veckorna efter invigningen.

Här hittar du bänkarna

karta på gamla torg med en gul markering
Bänkarna kommer att stå på Gamla torg, 242 31 Hörby

Kontakt

Vill du veta mer om vänskapsbänkarna? Kontakta gärna oss på kommunen@horby.se, skriv att du önskar komma i kontakt med vår suicidpreventiva samordnare.