Brandman på jobbet
Caroline Johnsson och Michael Wallin arbetar båda i Hörby kommun. Caroline är elevkoordinator på skolorna och samordnare för förebyggande arbete. Michael arbetar som enhetschef på Kommunservice Fastighet.
Förutom att de båda arbetar inom Hörby kommun, så har de också ett gemensamt intresse – de är deltidsbrandmän.
Året runt är de redo att rycka ut på larm, med rullande beredskap var fjärde vecka.
När larmet går så har de fem minuter på sig att ta sig till räddningstjänsten, ta på sig skyddsutrustningen och sitta redo i räddningsfordonet för uttryckning.
– Det här uppdraget ger verkligen kontraster i vardagen. Du kan sitta i ett vanligt möte på jobbet och göra anteckningar, för att bara några minuter senare vara på plats vid en trafikolycka och klippa upp en bil för att få ut en eller flera personer, berättar Michael.
Han har varit deltidsbrandman i snart sju år och tycker att det är ett uppdrag som gör vardagen meningsfull och spännande.
Ett fartfyllt och meningsfullt uppdrag
Caroline är inne på sitt tredje år som deltidsbrandman. Hon fick frågan från Gert Ehlke, som är utbildningsledare, i samband med en hjärt- och lungräddningsutbildning. Det rådde ingen tvekan.
– Jag fastnade direkt, berättar Caroline.
Hon fortsätter:
– Att vara deltidsbrandman är ett målfokuserat, varierat och meningsfullt uppdrag. Vi har en fantastisk gemenskap och väldigt roligt tillsammans. För min del känns det också särskilt värdefullt att visa att det här är något som du kan göra oavsett om du är kvinna eller man.
Räddningstjänsten rycker ut på många olika uppdrag. En deltidsbrandman kan få larm några gånger i veckan. Det kan handla om bränder, trafikolyckor och sjukvårdsuttryckning. Ofta är brandmännen först på plats och deras insats kan vara den avgörande skillnaden mellan liv och död.
Vad krävs för att bli deltidsbrandman?
Du måste uppfylla tre krav: du ska vara 18 år, bo i kommunen och ha ett fast jobb. Anledningen till att du behöver ha ett fast jobb är att räddningstjänsten gärna vill förvissa sig om att du förväntas kunna stanna kvar i uppdraget en överskådlig tid.
Du behöver också klara det obligatoriska fystestet, som genomförs årligen. Det finns ingen övre åldersgräns för att bli deltidsbrandman.
Vill du veta mer? Kontakta din lokala räddningstjänst.