”Det är mer än bara en lunch”: Så blir måltiderna en del av lärandet i Hörbys skolor

Temaveckor och uppmärksammandet av särskilda dagar är en viktig del av måltidsenhetens och skolkökens verksamhet året runt. Genom matpedagogik, kreativitet och nyfikenhet blir måltiderna något mer än bara lunch – de blir en chans att lära, engagera och inspirera.

Åtta personer iförda arbetskläder står i ett skolmatsalskök bakom rullbandet där eleverna kan ställa ned sin smutsiga disk.

Klimatsmart mat och reflektioner om svinn 

Tisdagen 22 april doftar det extra gott i Georgshills matsal. Det är Jordens dag och i kök över hela kommunen uppmärksammas hållbarhet på ett sätt som både engagerar, inspirera, och självklart smakar gott. 

– Vi vill väcka tankar kring matens klimatpåverkan, säger Veronica Juhlin, driftledare inom måltider. 

På dagens meny står ugnsbakad sejfilé med smörkokta morötter, krämig persiljesås och kokt potatis. Receptet är utformat för att ha så låg klimatpåverkan som möjligt. Runtom i skolor och äldreboenden bjuds gästerna dessutom in till reflektion. På Georgshill pågår till exempel en tävling där eleverna får ge sina bästa tips och idéer för att hjälpa jorden. Hur kan vi tillsammans ta hand om miljön genom det vi gör i vardagen? I äldreomsorgen pågår samma tävling. Där finns en riktig guldgruva av gamla husmorstips – vad kan man till exempel göra med gammal kaffesump eller överblivet ris? 

– De äldre har så otroligt bra tips ur hållbarhetssynpunkt, berättar Veronica med ett leende.

En vit plastbytta med texten "Jordens Dag" i svart tusch skriven på framsidan. Plastbyttan står på ett bord med gul duk. I bakgrunden syns diverse papper och en penna.
I den här lådan som står placerad nära ingången i Georgshillsskolans matsal kan eleverna lämna lappar med sina idéer på hur man kan leva klimatsmart. 
Två mörgröna plastkärl klädda med bruna papperspåsar invändigt. På kärlen finns varsin lapp. På den vänstra står det "God mat" följt av en gul, glad smiley som gör tummen upp. På den högra står det "Tog för mycket mat" följt av en gul smiley som ser fundersam ut.
Vid diskstationen i Georgshillsskolans matsal kan eleverna slänga eventuell överbliven mat i olika kärl, märkta med lappar som till exempel ”tog för mycket mat” eller ”inte så god mat”. Det ger personalen en inblick i elevernas matvanor och upplevelser, samtidigt som det uppmuntrar till reflektion kring matsvinn.

Temaveckor som väcker både aptit och nyfikenhet 

Men Jordens dag är bara ett av många tillfällen då kommunens måltidsverksamhet lyfter viktiga frågor kring mat, miljö och kultur. Nyligen genomfördes en temavecka med fokus på mat från hela världen, något som blev mycket uppskattat bland både elever och personal. I matsalarna pryddes väggarna med flaggor och varje dag serverades en ny rätt från ett nytt land, tillsammans information om sitt ursprungsland, från svensk husmanskost till medelhavssmaker från Spanien. 

– Det är mer än bara en lunch eller en måltid – det är också matpedagogik. Vi vill att barn och unga ska lära sig något samtidigt som de äter, säger Veronica. 

Och det finns mer att se fram emot. I maj är det dags för önskevecka då förskolorna får bestämma menyn. Snart är det också Grillens dag, då ska det grillas i alla skolkök.  

Temadagarna har blivit ett sätt att skapa glädje, variation och lärande. För personalen innebär det en chans att tänka nytt och använda sin kreativitet – något som Veronica tycker är viktigt att lyfta:

– De är fantastiskt kreativa och temadagarna blir tillfällen för dem att lysa. Det är en win-win situation. 

I slutändan handlar det om mer än bara mat. Det handlar om att skapa engagemang, väcka nyfikenhet – och att göra varje måltid till ett lärande ögonblick.

En kvinna med blont hår, svarta glasögon och en grå kofta står mitt i en matsal och ler mot kameran.
Veronica Juhlin är driftledare inom måltider i Hörby kommun.