Dopningsfri träning i fokus för Hörby kommun

Hörby kommun tar upp kampen mot dopning genom samarbete med lokala gym och träningsanläggningar. I slutet av augusti blev det första gymmet i kommunen diplomerat inom arbetsmetoden "100% Ren Hårdträning". Matilda Mårtensson, samordnare från Sektor Omtanke, hoppas att denna diplomering ska inspirera fler anläggningar att engagera sig i det dopingförebyggande arbetet.

Malin Björklund och Matilda Mårtensson står i en ljus träningssal, Matilda räcker över ett diplomplakat med rubriken 100% ren hårdträning
Malin Björklund från Friskis och Svettis i Hörby och Matilda Mårtensson från Hörby kommun.

100% Ren Hårdträning är en arbetsmetod som syftar till att minska användningen av anabola androgena steroider och andra dopningspreparat på gym och träningsanläggningar. Idag är metoden i bruk på drygt 600 träningsanläggningar i mer än 100 kommuner runtom i Sverige. 

Matilda Mårtensson är samordnare på Sektor Omtanke i Hörby kommun och är ansvarig för diplomeringen av 100% Ren Hårdträning. Hon betonar att samverkan kring det dopingförebyggande arbetet är mycket viktigt. Dels utifrån ett hälsoperspektiv med anledning av de negativa effekter som dopning har på kroppen. Men också utifrån ett brottsförebyggande perspektiv, eftersom all hantering av dopningspreparat är förbjuden enligt lag.  

Vi som kommun behöver samverka med andra aktörer, i detta fall våra träningsanläggningar, för att visa vårt stöd för deras viktiga arbete. Samarbetet blir ett sätt att sprida det preventiva arbetet även i icke kommunala forum och bidrar till att gemensamt minska dopningen inom Hörby kommun på lång sikt, lägger hon till.  

Första Hörbygymmet diplomerat

I slutet av augusti blev Friskis och Svettis i Hörby det första gymmet i kommunen att diplomeras i 100% Ren Hårdträning-metoden. För diplomering krävs att gymmet utbildar sina tränare och funktionärer om dopning och dess effekter, tar fram en policy och handlingsplan mot dopning samt aktivt samarbetar med polisen 

Matilda Mårtensson var på plats på Friskis och Svettis för att diplomera anläggningen. Hon överlämnade ett diplomplakat till Malin Björklund, träningsansvarig på Friskis och Svettis i Hörby, som bevis på utmärkelsen. 

Jag hoppas att denna diplomering inspirerar fler träningsanläggningar att arbeta systematiskt för dopningsfri träning och bli en del av 100% Ren Hårdträning. 

Ett svart diplomplakat med rubriken 100% ren hårdträning. Texten på plakatet beskriver att gymmet nu är diplomerat enligt 100% ren hårdtränings-metoden
Plakatet är ett bevis på att gymmet är diplomerat enligt 100% Ren Hårdträning-metoden.