Engagerade medborgare formar framtidens skola i Hörby 

människor som sitter tillsammans vid ett bord i stor sal

Medborgarna i Hörby fick under två kvällar i oktober chansen att dela sina tankar och idéer om framtidens skola. Dialogerna spelar en viktig roll i att forma den framtida skolstrukturen, där invånarnas röster vägleder utvecklingen.

Under två oktoberkvällar, den 9 samt 15 oktober, fylldes Hörbysalen av ett livligt sorl då nyfikna och engagerade medborgare besökt lokalen för att dela sina tankar och idéer om framtidens skola. Tre huvudsakliga frågeställningar diskuterades vid bemannade stationer, där skolutredningsgruppen bestående av tjänstepersoner fanns till hands:  

  • Vilka är de viktigaste färdigheter och kunskaper som barn och elever behöver för att lyckas i en föränderlig värld?  
  • Hur kan vi stärka samarbetet mellan skola, hem och samhälle för att bättre stödja barn och elevers lärande och utveckling?  
  • Hur ser du på utformningen av “framtidens skola” i vår kommun? 
Människor som diskuterar i en sal.
Livliga diskussioner under medborgardialogen i kommunhuset.

Värdefulla insikter från medborgarna 

Vid varje station rådde en aktiv dialog där deltagarna fick möjlighet att skriva ner sina åsikter utifrån de olika frågorna. Styrgruppen av politiker fanns också på plats för att mingla och svara på frågor. Samordnaren för skolutredningen, Jonas Åkesson, betonade vikten av dessa dialoger för projektets framgång: 

 ”Det är genom dessa samtal vi får en bättre förståelse för vad invånarna tycker och tänker. Deras insikter är mycket betydelsefulla för att kunna skapa en skola som möter både dagens och framtidens behov.” 

åda med tre stycken lappar med skriven text
Medborgardialogen utgick från tre frågeställningar.

Nästa steg 

Skolutredningen, som initierats av bildningsnämnden, bygger på två delar: en kapacitetsutredning och dessa dialoger. Förutom medborgare har dialoger också hållits med elever, vårdnadshavare, personal och näringslivsrepresentanter, där samma tre frågor har diskuterats. Kapacitetsutredningen innefattar en analys av bland annat skolornas nuvarande kapacitet, yttre förutsättningar samt användningen av lokaler och skolbyggnader. Målet är att anpassa skolstrukturen för att säkerställa en långsiktigt hållbar och kvalitativ utbildning för alla elever. Resultaten av skolutredningen kommer att användas för att ta fram förslag till förändringar som kan leda till en bättre utbildning för elever i Hörby kommun. Förslagen kommer att presenteras för politikerna som ska fatta ett inriktningsbeslut om hur kommunen kan utveckla en ny skolstruktur som bättre motsvarar behoven hos elever och personal och som bidrar till en långsiktigt hållbar och kvalitativ skolmiljö. 

Sista chansen att tycka till 

För de som inte kunde närvara finns fortfarande möjlighet att ge sina synpunkter via ett digitalt formulär. Vi ser fram emot att ta del av era svar senast fredag 18 oktober. 

Klicka här för att fylla i formuläret digitalt