EU-stöd till naturturism kring Rönne å och Ringsjöarna
Sex skånska kommuner vill etablera Rönne å och Ringsjöarna som en självklar och attraktiv destination för laxfiske. Nu säger EU ja till ekonomiskt stöd för det kommungemensamma projektet om att utveckla naturturismen.
Under hösten inleddes ett samarbete mellan Ängelholms kommun och kommunerna Eslöv, Hörby, Höör, Klippan och Åstorp för att bedriva ett gemensamt projekt om naturturism kring Rönne å och Ringsjöarna. Ängelholms kommun ansvarar för att driva och samordna arbetet i nära samverkan med de övriga kommunerna. Nu står det klart att projektet får 1,7 miljoner kronor via EU:s stödprogram Leader till en förstudie om hur en hållbar naturturism kan utvecklas i området. Det enda som återstår innan pengarna betalas ut är ett slutligt godkännande från Jordbruksverket.
På senare år har intresset för semester och upplevelser på hemmaplan ökat och Rönne å har goda förutsättningar inom naturturism. En utveckling av naturturismen väntas medföra en ökad turismomsättning och är ett sätt att stärka besöksnäringen.
Arbetet med förstudien pågår fram till mars år 2022. Förstudien kommer bland annat att kartlägga lämpliga och attraktiva platser för fiske- och friluftsliv. Dessutom utgör paketerade upplevelser som boende och mat en viktig del. När förstudien är klar påbörjas genomförandet, som kan innebära alltifrån att anlägga bryggor, parkeringsplatser till investeringar och marknadsföring.
Satsning på fisketurism
Tillsammans vill de sex involverade kommunerna etablera Rönne å och Ringsjöarna som ett hållbart besöksmål för både fritidsfiskare och naturintresserade. Tanken är att Rönne å och Ringsjöarna år 2030 ska vara en självklar destination för laxfiske i Skandinavien.
Potential för mer naturturism vid Rönne å och Ringsjöarna
Rönne å är en av Skånes största åar. Redan idag lockar ån fritidsfiskare och det är även ett omtyckt rekreationsområde för bad och paddling. Längs ån finns det kraftverk som hindrar fiskar att simma uppströms. Klippans kommun väntar på beslut från mark- och miljödomstolen för att få riva verken. Efter rivningen kommer Rönne å att flöda fritt och vandrande fiskarter kan nå sina lekvatten i Ringsjöarna. Detta skapar möjligheter nya att utveckla naturturismen kring området.