Hörby inleder arbetet med Huskurage

Familjefrid har under lång tid arbetat med insatser för våldsutsatta, våldsutövare och barn som växer upp i våldsamma miljöer.
– Men det behövs mer för att ändra normerna kring våld i nära relation, säger Bahare Mohammadi-Andersson som är chef över Familjefridssektionen.

Metod som handlar om civilkurage

För att kunna satsa på att förändra normerna hos medborgarna ville de införa metoden Huskurage, skapad av Nina Rung som är kriminolog, utbildare och debattör samt Peter Svensson som är utbildare inom våldsprevention. Metoden bygger på civilkurage och handlar om att ge grannar till våldsutsatta verktyg att agera vid misstanke om våld i nära relation. Familjefrid sökte därför och fick pengar till detta ändamål av Socialstyrelsen.

Idag, måndagen den 5 november, föreläser Nina Rung och Peter Svensson för hyresvärdar och allmänhet om metoden Huskurage.

Normskapande

– Genom att införa Huskurage i kommunen kan vi skapa en norm som säger att vi ska agera och hjälpa till om vi misstänker att barn eller vuxna utsätts för våld, säger Bahare.
Hon menar att vi behöver komma ifrån att det är obehagligt att ”lägga sig i” andras privatliv. Eftersom våld i nära relation är utbrett måste nya metoder till och omgivningen  våga se och agera.

– Det är naturligtvis oerhört viktigt att öka insikten hos både den som är våldsutsatt och den som är granne, att det finns hjälp att få, avslutar Bahare Mohammadi-Andersson.