Hörby kommun firar Arkivens dag!
Den andra lördagen i november firas Arkivens dag i hela Sverige och Norden. Syftet är att uppmärksamma arkivens verksamhet och deras roll som kulturinstitutioner för vårt lands historia. Årets tema för Arkivens dag är arbete och fritid. För att vara med och fira har vi grävt i kommunens arkiv och hittat ett exemplar av ett viktigt arbetsredskap från förra sekelskiftet – en dagbok skriven av en lokal bagerimästare, som sedan fick ett nytt liv.
Se videon ovan för att lära dig mer om bagerimästarens dagbok. Filmen är bildsatt med historiska fotografier tagna i Hörbys tätort kring sekelskiftet. Fotografierna kommer ur Hörby museums bildarkiv. Om du föredrar att läsa finns manuset nedan:
”Året är 1901. Bagerimästaren promenerar med bestämda steg igenom lokalen och öppnar dörren in sitt lilla kontor som vetter ut mot gårdsplanen på baksidan. Under armen har han sin nyinköpta räkenskapsbok. Kanske har han just införskaffat den uti N. A. Mårtenssons på Storgatan i Hörby Köping. Hos Mårtenssons kunde man finna alltifrån kontorsartiklar till cigarrer, biblar, parfymer och musikinstrument. Där fanns även ett accidenstryckeri och bokbinderi.
Bagerimästaren hänger av sig den tunna rocken och stråhatten på klädhängaren och slår sig ned vid skrivbordet invid fönstret som står på glänt. Det är en varm dag. Han drar med fingrarna över bokens ytterpärmar. Det är något speciellt med nya skrivböcker. Han doppar pennan i bläckhornet och skriver: ’Dagbok för bagerimästaren. Börjar 11 juli 1901’.
Dagboken används av bagerimästaren under 14 års tid. Här antecknas det noggrant och med vacker handstil vad och hur mycket som har tillverkats och utlämnats samt vad som kvarstår. Man för även leverantörslistor. Den sista anteckningen som görs är i februari 1915. Därefter får dagboken dock ett helt nytt användningsområde.
Efter att boken har skrivits färdigt av bagerimästaren ger han den vidare. Kanske är det till sina egna barn, eller till sina syskonbarn? Klart är dock att barnen har använt den som en del i sina lekar. Kanske har dom lekt bageri? Bland bagerimästarens prydliga skrivstil tillkommer det, efter år 1915, barnteckningar och barnskrift i blyerts. Blad efter blad fylls och i perioder tycks det ha varit ett rätt avancerat system i leken, där det ena barnet får tio förutbestämda sidor och det andra barnet nästkommande tio – i sann demokratisk anda! Därefter fortsätter dom att räkna sina sidor med 18 i taget. Teckningarna består av avritade händer, hus och huvudfotingar. Dom har även övat på att skriva sina siffror och bokstäver, gjort låtsaskvitton och pressat blommor. Bland barnens skrift och teckningar finns det också ett par namn nedskrivna. Kanske är det namnet på de barn som har fått ärva boken av bagarmästaren, eller är det namnet på deras kompisar?
Vem bagarmästaren och barnen var och vart bageriverksamheten låg har vi dessvärre inte kunnat utröna med säkerhet och låter det därför i nuläget vara osagt.”
Ett arbetsredskap från en okänd Hörbybo
Årets tema för Arkivens dag är arbete & fritid. Ett tema som med enkelhet appliceras på ovan nämnda dagbok från en bageriverksamhet under tidigt 1900-tal i dagens Hörby. Ett av bagerimästarens främsta arbetsverktyg för verksamheten på arbetet blir därefter en fortsatt lycka för barnen där hemma på fritiden. Fotografierna visar ett urval av de teckningar som finns i dagboken, vilken idag förvaras i kommunens arkiv.
”År 1900 fanns det, enligt folkräkningen, 15 registrerade bagare i tätorten och de omgivande landskommunerna. Med all sannolikhet har dagboken tillhört någon av dessa. Arkivet är fyllt av hundratals skatter, precis som den här. Det är det som gör arkivarbetet så magiskt!” säger Elinor Morge-Reis, arkivarie i Hörby kommun.