Hörby kommun stärker arbetet mot psykisk ohälsa
Hörby kommun satsar på att utbilda sina medarbetare i första hjälpen till psykisk hälsa (MHFA) som en del av sin suicidpreventiva handlingsplan. Genom att sprida kunskap och minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa hoppas kommunen skapa en tryggare miljö för alla invånare.
Hörby kommun har tagit ett viktigt steg i sitt arbete mot psykisk ohälsa genom att införa utbildningen MHFA – Första hjälpen till psykisk hälsa. Denna utbildning är en central del av kommunens handlingsplan för att förebygga självmord. Målet är att alla kommunens medarbetare ska genomgå utbildningen, oavsett vilken verksamhet de arbetar inom.
Syftet med MHFA-utbildningen är att öka medvetenheten om psykisk ohälsa och att minska fördomar. Genom att sprida kunskap om hur man kan hjälpa och stötta personer med psykisk ohälsa, vill kommunen skapa en tryggare och mer förstående miljö för alla invånare.
Om MHFA
Mental Health First Aid (MHFA) är en utbildning som syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper om psykisk hälsa och hur man kan hjälpa någon som upplever psykisk ohälsa.
Kursen täcker olika typer av psykiska sjukdomar och besvär, såsom depression, ångest, psykos och substansbruk. Deltagarna lär sig att känna igen tecken på psykisk ohälsa och hur man kan agera för att hjälpa. En viktig del av utbildningen är att lära ut en handlingsplan som inkluderar att lyssna utan att döma, ge stöd och uppmuntra professionell hjälp.
MHFA-utbildningen finns i tre versioner – för vuxna, ungdomar och äldre – för att anpassa innehållet till olika målgrupper. Utbildningen leds av certifierade instruktörer som har genomgått en särskild utbildning för att kunna undervisa i MHFA. Genom att sprida denna kunskap hoppas man att fler ska känna sig trygga i att hjälpa någon med psykisk ohälsa och därmed bidra till ett mer stödjande samhälle.
Intervju med instruktörer
Vi pratade med Sara Jönsjö och Emma Larsson, två engagerade medarbetare som utbildat sig till instruktörer inom MHFA.
Sara, kurator med bakgrund som lärare och specialpedagog, säger:
”Jag tycker att detta är jätteviktigt. Det fanns en möjlighet inom kommunen och då fick jag frågan. Det är klart jag ska göra det här. ”
Emma, fritidsledare på Aktivitetshuset sedan tio år tillbaka, berättar:
”Jag har ett personligt intresse att jobba för psykisk hälsa. Det blir lätt så när man möter många ungdomar i sin vardag att man har det ajour i sitt arbetsliv.”
Båda betonar vikten av att dela erfarenheter och att ständigt lära sig något nytt från de grupper de utbildar.
Emma och Sara föreläser om första hjälpen till psykisk hälsa.
Hur skiljer första hjälpen mot psykisk hälsa mot fysisk första hjälpen?
“Fysisk första hjälpen är ganska statisk och följer en fastställd procedur. Däremot måste första hjälpen för psykisk hälsa anpassas till varje individ. Den är mer dynamisk och komplex, eftersom man ställs inför en mängd olika situationer.” , förklarar Emma.
Ökad medvetenhet och minskad stigmatisering
Sara och Emma ser en positiv utveckling i samhällets syn på psykisk ohälsa:
”Vi ser att folk har en positiv syn kring utbildningarna och gärna vill ta det vidare och sprida.”
Emma noterar:
”Det finns en stor stigmatisering och det är tabu, men man märker överlag att det blir mindre och lättare att prata om att man inte mår bra.”
De betonar att små insatser kan göra stor skillnad. Genom att öka kunskapen och medvetenheten hoppas de kunna skapa en tryggare och mer stödjande miljö för alla i kommunen.
Båda känner ett starkt ansvar att leverera värdefull utbildning. De har också fått positiv feedback från deltagare som kunnat tillämpa vad de lärt sig i sina vardagliga liv.
Kan alla vara första hjälpare till psykisk hälsa?
“Ja, som medmänniska kan alla vara första hjälpare till psykisk hälsa. Det handlar inte om att ställa diagnoser eller försöka lista ut vad problemet är. Det viktiga är att våga bry sig om en annan människa. “ , säger Emma.
“Att öka kunskapen om psykisk ohälsa gör att man känner sig tryggare i att förstå och bemöta de som är drabbade. Genom att skapa medvetenhet kring olika diagnoser kan man undvika att använda felaktiga termer. Det handlar också om att förändra gamla fördomar och bemöta både fördomar och okunskap på ett bättre sätt.” , fyller Sara i.
Varför är detta viktigt?
”Det handlar inte om att man ska rädda världen och lösa all psykisk ohälsa. Utan genom små bitar lyfter vi varandra. Gemensamt.”, sammanfattar Emma.
Sara avslutar med en uppmaning:
”Våga se och våga fråga. Små grejer kan göra otroligt stor skillnad.”