Hörby Lärlingscollege: En framgångssaga för både deltagare och kommun

Drygt och ett halvt år efter starten av Hörby Lärlingscollege har kommunens satsning på lärlingsutbildningar visat sig vara en stor framgång. Genom praktisk utbildning och nära samarbete med handledare har personer som stått långt ifrån arbetsmarknaden nu fått meningsfulla arbetstillfällen. Med positiva resultat i bagaget ser kommunen nu fram emot att utbilda fler lärlingar.

Våren 2023 startade Hörby kommun sitt lärlingsprojekt, Hörby Lärlingscollege, med målet att möta den växande bristen på arbetskraft inom viktiga yrken. Lärlingsutbildningarna riktar sig till människor som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden. Sedan start har de resulterat i konkreta framgångar både för deltagarna och kommunen. 

Lärlingsprojektet, som finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) och drivs av Hörby Lärcenter, startade med en lärlingsutbildning för måltidsbiträden. Efter 32 veckors utbildning, där 70% av tiden var förlagd till praktiskt arbete ute i kommunens kök och resterande 30% bestod av teoretiska studier, blev de första lärlingarna klara. Projektet visade sig vara en omedelbar succé. Hittills har åtta stycken måltidsbiträden utbildats och sju av dem har fortsatt anställning i kommunen. 

Positiva resultat och överraskningar 

Lotta Wallin, måltids- och lokalvårdschef i Hörby kommun, och Else-Marie Ingvarsson, enhetschef på Måltider Kommunservice, har varit starka förespråkare för projektet från början. Deras mål har hela tiden varit att få in arbetskraft och samtidigt skapa meningsfulla arbetstillfällen för personer som annars haft svårt att komma in på arbetsmarknaden. 

Lotta Wallin reflekterar över projektets mål och resultat: 

– Vi hade höga förväntningar redan från start, men vi blev positivt överraskade av lärlingarnas engagemang och vilja att lära sig. För de lärlingar som inte har svenska som modersmål såg vi också en stor vinning i språkutväxlingen som skedde naturligt i köken, där både fackuttryck och vardagssvenska blev en del av utbildningen. 

Bild på nio personer uppställda på rad framför den gula fasaden på Hörby lärcenter. De ser glada ut.
Från vänster: enhetschef Else-Marie Ingvarsson, driftledare Veronica Juhlin, lärling Hani Najm, lärling Altun Tukat, utbildningsledare/lärare Kristian Mandin, handledare Christina Brorsson, lärling Zsanett Dekany, handledare Helén Andersson, lärling Ghamarnaz Rostami.

Lärlingarnas praktiska arbete 

Veronica Juhlin, driftledare i Måltider och ansvarig för att arbetsleda många av lärlingarna, delar med sig av sina erfarenheter från den praktiska delen av utbildningen: 

– Lärlingarna i våra kök har haft en handledare som gått en handledarkurs för att kunna ge dem de bästa möjliga förutsättningarna. Beroende på vilken enhet de varit placerade på har deras arbetsuppgifter varierat, eftersom handledarna kan vara både måltidsbiträden och kockar. De omväxlande arbetsuppgifterna har varit väldigt gynnsamma för lärlingarna. 

Veronica betonar vikten av att lärlingarna fått rotera mellan olika arbetsuppgifter för att få så bred kunskap som möjligt: 

– Disken är ett utmärkt ställe att börja på, där lärlingarna lär sig att hitta var alla redskap ska vara. De har också fått göra sallader, baka bröd och delta i förberedelserna inför matlagningen. Utvecklingen hos lärlingarna har varit fantastisk att följa; de har gått från att vara lite i bakgrunden till att verkligen ta för sig i det dagliga arbetet och blivit självgående väldigt snabbt. 

Även Gunnel Larsen och Sara Mårtensson, enhetschefer på lokalvården, har haft lärlingar hos sig. De förklarar att lokalvårdens lärlingar har fått arbeta med en rad olika arbetsuppgifter, bland annat maskinkörning, daglig städning med torr och fuktig metod, periodisk städning samt hantering av säkerhetsdatablad för kemikalier. 

Enligt dem har en av de största vinsterna med projektet varit att integrera lärlingarna i arbetslivet och att ge dem en chans att lära sig lokalvårdsyrket från grunden. 

Hade inte gått utan handledarna 

Under projektets gång har inte bara lärlingarna utvecklats; även den ordinarie personalen har fått nya insikter och kunskaper genom att agera handledare. Genom att lära ut har de själva fördjupat sina kunskaper. Lotta, Else-Marie, Veronica, Gunnel och Sara är alla eniga om att handledarna för respektive utbildning är en stor anledning till projektets framgångar.  

–  Handledarna, både inom måltidsbiträdesutbildningen och lokalvårdsutbildningen har gjort ett fantastiskt jobb! De har hjälpt till att lära upp nya kollegor och på så samma gång stärkt organisationen, säger Lotta.  

–  Utan dem hade detta varit svårt att ro i hamn, instämmer Veronica.

Människor har samlats runt ett bord och sitter tillsammans för en ceremoni
Kristian Mandin, yrkeslärare på Hörby lärcenter, delar ut betyg till de glada lärlingarna, december 2023.

En framtidssatsning för andra att ta efter 

Med sju visstidsanställda måltidsbiträden och en vikarie inom lokalvården som fortsatt sin anställning i kommunen, syns tydliga bevis på att projektet bär frukt. Lotta och Else-Marie uppmanar nu andra kommuner och verksamheter att våga satsa på liknande initiativ. 

– Vi vet att det tar tid att implementera, men vinsten för organisationen är enorm. Det är viktigt att ha goda rutiner och vara nyfiken. Satsa för framtidens arbetskraft – om vi inte gör det, riskerar vi att förlora viktiga praktiska yrken i framtiden, säger Lotta. 

Det kommunövergripande samarbetet med Hörby Lärcenter har varit en central del i projektets framgång. Else-Marie lyfter fram vikten av detta samarbete: 

– Det har varit jättebra att jobba tillsammans. Alla har varit samstämmiga och jobbat mot samma mål. Då blir arbetet enklare och resultatet bättre.  

Under hösten 2024 drar nya lärlingsutbildningar igång, med fokus på att utbilda framtidens serviceassistenter, måltidsbiträden och lokalvårdare. Projektet har både bidragit till att lösa en omedelbar brist på arbetskraft samt skapat långsiktiga möjligheter för deltagarna. ESF Lärlingscollege är en satsning som inte bara har lönat sig, utan som också visar vägen för hur andra kommuner kan möta liknande utmaningar. 

Vi har tidigare skrivit om Hörby lärlingscollege och lärlingarna här. Du kan läsa mer om projektet här.