Information från Elevhälsan
Nu är det äntligen sommar - en tid för avkoppling och glädje. Elevhälsan i Hörby kommun skickar med lite tips och råd på vägen.
Tyvärr visar tidigare erfarenheter att många av våra ungdomar testar alkohol och droger för första gången under den här tiden. Var gärna lite extra uppmärksamma. Om någon mår dåligt eller om ni är oroliga för någon så var inte rädd för att be om hjälp. Det gäller både gammal och ung. Vi är många som kan hjälpa till. Även ni föräldrar kan göra skillnad.
- Prata med era barn angående alkohol och droger.
- Att göra något kul tillsammans uppskattas av de flesta.
- Fler vuxna ute där ungdomarna är på kvällar och helger ökar tryggheten.
- Hör av er om ni ser eller hör något onormalt.
- Viktigt att ni föräldrar pratar med varandra.
- Tillsammans skapar vi trygghet för alla.
Vårdnadshavare till ungdomar med moped
Vi vill även nämna att det fortsätter att komma in klagomål gällande mopeder både till polisen och kommunen. Allt från höga hastigheter på vägar till vårdslös körning på gång- och cykelbanor. Prata gärna med era barn.
- Prata mopedkörning och trafikregler med era barn och deras kompisar.
- Diskutera risker med olika felbeteende så som att köra på gång- och cykelvägar, lekplatser och skolgårdar med den olycksrisk det innebär.
- Kontrollera och provkör era barns mopeder med jämna mellanrum så att ni vet att de är ok och inte ändrade.
- Många gånger står ni som föräldrar som ägare till mopederna. Det innebär att ni som ägare också ansvarar för att mopeden är både trafiksäker och laglig.
- Det är också viktigt att ni föräldrar vågar prata med varandra för att kunna förebygga eventuellt dåligt beteende av unga i trafiken.
- Om någon tar kontakt och vill prata om era barns mopedkörning, var snäll och lyssna. Informationen är kanske viktig och den som hör av sig menar oftast bara väl.
- Felaktigt beteende och utrustning i trafiken är inte bara en risk utan kan också ge böter, indraget körkort och eventuellt påverka bedömningen av lämplighet för andra körkort.
Tillsammans kan vi få en säkrare och bättre trafikmiljö för alla.
Aktivitetshuset har öppet
Kom ner och häng i den öppna verksamheten på Aktivitetshuset.
Ålder: årskurs 7-17 år
Anmälan: Ingen föranmälan krävs
Öppettider hittar du längre ner på sidan.
Gå gärna in och läs Hörby kommuns sommarprogram. Där finns roliga och spännande aktiviteter att fylla sommarlovet med. Aktiviteterna är för barn och unga från 6 och 18 år, bosatta i Hörby kommun.
Om du behöver mer stöd
Maria Skåne mellersta erbjuder stöd och behandling för personer under 24 år som har problem med alkohol och droger. Även anhöriga kan få råd och stöd. Tel 046-17 40 99, Tunavägen 3 L, Lund med drop-in tisdagar 16-18. På torsdagar, 13-16, finns personal från Maria Skåne mellersta på plats på Slagtoftavägen 11 i Hörby.
Läs mer om Maria Skåne mellersta på Region Skåne och Lunds kommun.
Gratis stöd av familje- eller ungdomsbehandlare
Råd och stöd är Hörby kommuns egen öppenvård och riktar sig till alla åldrar. Hos dem kan du få upp till fem fria samtal med en familjebehandlare eller ungdomsbehandlare. Samtalen är gratis och du blir inte registrerad hos socialförvaltningen. När samtalen är slut kan de hjälpa dig vidare om du känner att du behöver mer stöd, individuellt eller i grupp. Du når dem via socialtjänstens mottagning 0415-378145.
Om du råkar ut för akuta sociala problem under veckoslut eller helger kan du kontakta Sociala jouren. Sociala jouren nås på telefonnummer 044-775 78 78 och har öppet efter kontorstid. Hörby samarbetar med Kristianstad och det är där sociala jouren finns. Jouren har även öppet röda dagar och kväll före helgdag.
För fler råd och tips, besök sidorna:
Viktiga telefonnummer och länkar
- Tipsa Polisen via webben eller 114 14. Vid akuta ärenden, som pågående brott, ring 112.
- Aktivitetshuset Hörby, telefon 0415-378178, 0733-318178