Invigning av Hörbys vänskapsbänkar

Tre personer sitter bredvid varandra på en gulmålad bänk

Idag, den 10 september, är det den internationella Suicidpreventiva dagen och i samband med detta invigdes de gula vänskapsbänkarna på Gamla Torg i Hörby. Invigningen är en del av kommunens arbete för att motverka psykisk ohälsa och främja öppenhet kring frågor om mående och självmordsprevention.

Stort engagemang för suicidprevention i Hörby 

Ett fyrtiotal personer samlades under tisdagsförmiddagen vid Gamla Torg för att lyssna till tal om vikten av att våga prata om obekväma ämnen samt de gula vänskapsbänkarnas roll i att synliggöra suicid och psykisk ohälsa.  

Emma Torell, delregional suicidpreventiv samordnare, inledde invigningen med ett tal där hon betonade vikten av att uppmärksamma psykisk ohälsa.  

– Vi måste våga prata och vi måste våga fråga för att synliggöra dessa viktiga frågor. Tillsammans kan vi göra skillnad. 

Kommunens suicidpreventivsamordnare, Matilda Mårtensson, tog vid där Emma slutade och berättade om hur dessa bänkar kan fungera som en startpunkt för viktiga samtal. Hon delade med sig av hur hon i rollen som samordnare redan under planeringen av projektet haft möjlighet att samtala med människor som hon annars kanske inte hade mött. Nu när bänkarna är på plats, hoppas hon att de skapa samma möjlighet för kommuninvånarna. 

– Det suicidpreventiva arbetet är något av en hjärtefråga i Hörby kommun. Vi har många fantastiska medarbetare som på daglig basis möter många individer ur riskgrupper och som i sitt dagliga arbete jobbar med att stärka vårt samhälle genom att finnas där för våra medborgare. Det om något kan vi känna stolthet över, avslutade Matilda. 

Invigningen avslutades med att kommunstyrelsens ordförande Anders Hansson klippte det gula band som knutits framför bänkarna.  

Matilda Mårtensson talar in i en mikrofon
Matilda Mårtensson, kommunens suicidpreventivsamordnare, höll tal

Ett globalt initiativ når Hörby 

De gula vänskapsbänkarna har sitt ursprung i Zimbabwe och har sedan 2006 spridits internationellt. Genom att placera bänkarna på platser där människor naturligt möts, som här på Gamla Torg i Hörby, är tanken att främja spontana samtal mellan främlingar. Ett enkelt ”hej” kan vara första steget mot att bryta tystnaden kring mående och psykisk ohälsa och därför vara livsviktigt.  

Vänskapsbänkarna med sin cheddargula kulör är väl synliga, vilket är ett medvetet val för att väcka nyfikenhet och uppmärksamhet. Mellan de två bänkarna finns en stolpe med en fastmonterad informationsskylt om projektet. Där finns också en brevlåda med flyers som innehåller information om psykisk ohälsa samt var du kan vända dig för råd och stöd. 

Hörby kommun kommer att bemanna bänkarna i omgångar under de närmaste veckorna för att svara på frågor och ge stöd till de som behöver prata. 

Här kan du läsa mer om vänskapsbänkarna och Hörbys arbete med suicidprevention.

En gulmålad bänk monterad på kullersten