MVP – Utbildning för en tryggare ungdomsmiljö

Tre glada personer iförda svarta arbetströjor med Hörby kommuns röda logotyp står framför en färgglad vägg målad med graffitti

Våld i nära relationer, skadliga normer och kontroll i dejtingrelationer är ämnen som påverkar många unga – men som kan vara svåra att prata om. För att stärka arbetet med att förebygga våld och skapa en tryggare miljö för ungdomar har några av kommunens fritidsledare gått utbildningen “Mentorer i våldsprevention” (MVP), en universell våldspreventiv insats utvecklad av organisationen MÄN.

Tre glada personer iförda svarta arbetströjor med Hörby kommuns röda logotyp står framför en färgglad vägg målad med graffittiTim Olsson, Emma Larsson och Ludwig Lindahl är alla fritidsledare och jobbar på Aktivitetshuset i Hörby

Tim Olsson, Ludwig Lindahl och Emma Larsson är alla fritidsledare i Hörby kommun. Under vintern har de genomfört MVP-utbildningen. Syftet är att skaffa ytterligare verktyg i att förebygga våld och diskriminering, höja medvetenheten om våld och skapa en tryggare vardag. 

– Vi träffar unga varje dag och ser hur små handlingar, ord och beteenden kan skapa otrygghet eller förstärka skadliga normer. MVP ger oss verktyg att arbeta mer medvetet och att vägleda ungdomarna i deras vardag, säger Tim.

Att vara en aktiv åskådare 

En viktig del av MVP handlar om att vara en aktiv åskådare – att våga ingripa när man ser något som inte känns rätt. Det kan handla om att sätta gränser för skämt som går överstyr, att ifrågasätta kontrollerande beteenden i relationer eller att stötta någon som blir utsatt. 

– Vi måste poängtera även de små sakerna. Hur man uttrycker sig, vilka skämt man drar och vilka beteenden man normaliserar. Det är ofta sånt som i längden får stora konsekvenser, säger Ludwig. 

Emma lyfter fram hur viktigt det är att förstå att våld inte bara handlar om det fysiska: 

– Våld är så normaliserat i vårt samhälle. Vi tänker ofta att våld betyder slag och sparkar, men spektrat är mycket större än så. Många unga vi träffar tar emot våld utan att förstå att det faktiskt är våld. Vårt jobb är att ge dem verktygen att inse att ”detta ska jag inte behöva uppleva”, säger hon.

Koppling till kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” 

Just nu pågår den nationella kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt”, ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, Polisen, ungarelationer.se samt Länsstyrelsen. Kampanjen lyfter vikten av att känna igen och motverka destruktiva beteenden i ungas relationer. Våra fritidsledare ser hur dessa frågor är högst aktuella i deras dagliga arbete. 

– Vi träffar många unga, särskilt tjejer, som berättar om hur de blir kontrollerade av någon de dejtar – att de inte får prata med vissa personer eller att deras sociala medier övervakas. Det handlar om makt och kontroll, och vi måste finnas där för att lyfta vad som är okej och inte, säger Tim. 

Emma fyller i: 

– Psykiskt våld får inte den uppmärksamhet det borde. Det förskönas och romantiseras i populärkulturen, där svartsjuka ofta framställs som något charmigt och tecken på kärlek. Men kontroll är aldrig kärlek, och det måste vi vara tydliga med när vi pratar med unga, säger hon. 

Fortsatt arbete framåt 

Efter utbildningen i MVP är målet att sprida kunskapen vidare inom organisationen och till ungdomar. Genom samtal, workshops och dagligt arbete på fritidsgårdarna kan vi skapa en tryggare och mer inkluderande miljö för alla. 

– Oavsett vem du är eller vilken relation du befinner dig i ska du känna dig trygg. Det här är något vi kommer fortsätta arbeta aktivt med framöver, säger Ludwig. 

– Genom att lyfta dessa frågor och fortsätta utbilda oss själva kan vi tillsammans skapa en tryggare kommun för våra unga, avslutar Tim.