Nu har Erik Myrgrens promenad invigts
Under lördagen den 16 mars invigdes Erik Myrgrens promenad med tal, bandklippning och avtäckning av skyltar.
En blek vårsol lyste stundtals igenom ett spritt molntäcke, och trots den överhängande risken för regn var det många hörbybor, tillsammans med en näst intill komplett samling myrgrenska släktingar, som lockades till Ringsjöparken där promenaden börjar och där invigningen höll till. Anders Hansson, kommunstyrelsens ordförande, börjar med att hälsa alla välkomna och kallar sedan upp Cecilia Bladh in Zito från besökarskaran.
– Det här är ett förslag som kom på bordet redan 2019 av Cecilia Bladh in Zito. Tanken var att vi skulle försöka få till ett namn på en väg eller gata, och det kom många förslag men det var aldrig något som riktigt föll på läppen. Inte förrän förslaget om det här promenadstråket som går bakom kyrkan, kom upp. Då kändes det helt rätt.
Stigen, som börjar vid Ringsjöparken, går längs Hörbyån och passerar prästgården och kyrkan, har nu blivit prydd av en vägvisningsskylt med namnet på promenaden, ”Erik Myrgrens promenad”, och en skylt som berättar om mannen bakom namnet, författad av museiintendent Åsa Dahlberg på Hörby museum som även har skrivit en fördjupande text om Erik Myrgren som går att läsa här.
”I fredens tjänst”
I den stora rabatten vid promenadens början har ytterligare två skyltar satts upp; en plakett med texten ”medmänsklighet mot omänsklighet – en syntes av Erik Myrgrens gärningar”, och så en veteranskylt som uppmärksammar alla veteraner som tjänstgjort för fred runt om i världen. Representanter för Fredsbaskrarna Skåne är på plats under invigningen.
– Hit ska man kunna komma och sätta sig på en bänk och tänka på alla som inte kommit hem eller tänka på sina kompisar, säger Per Thaagaard Pedersen, ordförande för Fredsbaskrarna Skåne, i ett tal. Jag är ödmjuk för hur veteraner arbetar runt om i världen. Vi gör mycket som folk inte ser. Folk tror att vi krigar men det gör vi inte. Vi är ute i fredens tjänst.
Ett blomsterarrangemang av tulpaner och påskliljor läggs i rabatten vid veteranskylten.
Möta omänsklighet med medmänsklighet
Även Johan Svanbom, som tog över tjänsten som kyrkoherde efter Erik Myrgren, och Stefan Borg, vice ordförande i omtankenämnden och ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, får säga ett par ord. De talar om det stora mod som Erik Myrgren uppvisade i Berlin under andra världskriget, när han hjälpte till att rädda judar och andra förföljda undan den nazistiska regimen. De talar även om hans stora musikalitet, hans intresse för botanik, och hans självklara plats i Hörby – och vikten av att möta omänsklighet med medmänsklighet i det stora och det lilla.
– Han var min chef i flera år, han var min företrädare och han var min vän som har lärt mig väldigt mycket. Frid över Erik Myrgrens minne, avslutar Johan Svanbom sitt tal.
Och efter att släktingar till Erik Myrgren klippt bandet som slutligen inviger stigen, släpps besökarna iväg att under eftertanke vandra längs Erik Myrgrens promenad.