Nya jobb ger nya möjligheter
– Jag är glad att ha fått ett arbete. Jag tycker om att stryka och att vika kläder och linne fint. Det påminner lite om mitt gamla arbete som skräddare i mitt hemland, säger Firas som kom till Sverige från Syrien för några år sedan.
Gruppen som tar hand om personalens arbetskläder samt de boendes tvätt på Hagadal, Solbacken och Källhaga, består av fyra kvinnor och fyra män. Fyra med svensk bakgrund och fyra med utländsk.
– Det är en bra blandning med både äldre och yngre, och med olika erfarenheter och bakgrund, säger Mirnesa Avdic som är arbetsledare för tvätteriet.
Mirnesa Avdic kom själv till Hörby från Bosnien för tio år sedan. Hon har kämpat först med att lära sig svenska, jobbat några år som lokalvårdare inom kommunen och sedan som teamledare för kommunens lokalvård.
– Jag känner att jag har så mycket mer att ge och vill fortsätta att utvecklas. Jag trivs med ansvar och att leda andra, så när det här jobbet annonserades sökte jag direkt. Jag är jätteglad att jag fått chansen, säger Mirnesa Avdic.
De övriga tjänsterna i tvätteriet är tänkta att vara som mest i ett år.
– Vi har prioriterat personer som av olika skäl hamnat utanför arbetsmarknaden, kanske gått arbetslösa i flera år, men gärna vill ta sig tillbaka. Här får de en ny chans, säger Roger Ivarsson som är chef för Hörby kommuns arbetsmarknadsenhet.
Gruppen arbetar nu heltid, åtta timmar om dagen, och får lön.
– Lön istället för bidrag, fasta rutiner och ansvar. Sådant stärker människor och ger nytt självförtroende. Att kunna sätta ett arbete på meritlistan höjer chansen att så småningom få ett fast arbete, säger Roger Ivarsson.
Han framhåller också att såväl de anställda som de boende vinner på att det nu finns personer som är anställda enbart för att ta hand om tvätten inom kommunens vård och omsorg.
– Tidigare var det omsorgspersonalen som tog hand om tvätten. Det slipper de nu och det frigör tid som de istället kan ägna åt de äldre, säger Roger Ivarsson.