Ökad trygghet i kommunen
Årets trygghetsmätning som genomförts av polisen visar på att den upplevda tryggheten har ökat i Hörby kommun.
I augusti skickades polisens årliga trygghetsmätning ut till 600 Hörbybor. Resultatet är ett viktigt underlag för att prioritera och förebygga problem och brott, och påverkar hur polisen och kommunen fortsatt arbetar med frågan.
Resultatet av årets trygghetsmätning visar att den upplevda tryggheten har ökat i kommunen som helhet. Det sammanlagda resultatet för årets undersökning visar en förbättring av tryggheten från index 2,05 till 1,92. Ju högre problemindex, desto mer upplevd problematik.
I Hörby kommun är trygghetsundersökningen uppdelad i två områden: centrum (tätorten) och övriga kommunen (landsbygden). På landsbygden syns en positiv förändring i indexvärdet från föregående år, medan den sjunkit något i Hörby centrum.
Svarsfrekvensen ligger på cirka 60%, vilket är något högre än föregående år. Att fler har svarat på undersökningen är positivt, då det ger polisen, kommunen och andra samverkanspartners ett säkrare resultat.
Trygghet på kvällen
Man kan se en förbättring från föregående år vad gäller medborgarnas känsla av trygghet att vara ute ensam på kvällen i Hörby som helhet. Dock visar index att känslan av otrygghet ensam på kvällen i centrum är på en hög nivå.
I centrum är också oron för påverkade personer och att personer bråkar och slåss på en hög nivå. Detta är något kommunen och polisen tar till sig i det förebyggande arbetet framöver, likaså vad gäller buskörning med mopeder och motorcyklar som också upplevs som ett problem i centrum.
Oron att utsättas för inbrott är högre på landsbygden än i centrum, både vad gäller inbrott i bostad och i förråd. Vad gäller oron för inbrott i centrum är oron på en lägre nivå.
Brottsutsatthet och anmälningsbenägenhet
Undersökningen visar att 75% inte blivit utsatta för någon form av brott det senaste året, vilket är en förbättring från föregående år. Siffran gäller för hela området. Oron för att utsättas för brott är totalt sett låg i området. Undersökningen visar också att anmälningsbenägenheten ligger på 31%, jämfört med förra årets siffra på 41%.
Det är av stor vikt att anmäla brott, detta för att polisen ska få en så bra lägesbild som möjligt och för att kunna fördela resurser på bästa sätt.
– Vi vill påminna våra kommuninvånare om vikten av att polisanmäla om man blir utsatt för brott. På så sätt kan polisen tillsammans med kommunen effektivare arbeta med brottsförebyggande insatser, säger Fredrik Göransson, kommunpolis i Hörby.
Framtida arbete – ett tillsammansuppdrag
Polisen kommer tillsammans med kommunen att fortsätta det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet genom det Lokala brottsförebyggande rådet och vidare i samverkansforum som SSPF och lägesbildsgruppen. Trygghetsmätningen är en viktig del i hur arbetet kommer bedrivas framåt.
Avslutningsvis vill polisen och kommunen påtala att det trygghetsskapande arbetet är ett lagarbete.
– Vi arbetar tillsammans i dessa frågor och vi vill passa på hylla alla de aktörer i vårt samhälle som bidrar till att Hörby upplevs vara en trygg plats att bo på. Såväl föreningsliv, företagare och privatpersoner – vi bidrar alla till detta viktiga arbete och förtjänar en eloge, säger Matilda Mårtensson, samordnare i Hörby kommun.
Läs mer på Polisens hemsida.