Pressträff angående anpassningar i skolorna

runt ett stort mötesbord i ett ljust rum sitter fem personer med en presentation igång på TV-skärmen i bakgrunden
Hörby kommun är mitt uppe i en omorganisation inom förskola och skola för att anpassa verksamheterna till det minskade barnkullarna i kommunen. Med anledning av detta bjöd kommunen in till pressträff i tisdags, 3 september, för att presentera underlag för de förändringar som ska göras.  

Redan hög personaltäthet  

När det gäller nyckeltal på antal elever per lärare har Hörby länge legat lågt till i mätningar från SCB och Skolverket, (09.23). År 2023 hade kommunen 4,7 barn per årsarbetare medan siffrorna för hela Sverige visade ett genomsnitt på 5,1 barn per årsarbetare.  

De nya anpassningarna förväntas lägga Hörby närmare genomsnittet och säkerställer även en långsiktigt hållbar ekonomi utan att kvalitén i verksamheten försämras. 

– Vi anpassar oss till de nyckeltal vi har sett, säger kommundirektör Madeleine Peyron. Vi stängde Sagolandet för några år sedan och därför är vi ganska personaltäta för vi gjorde inget omställningsarbete då.  

Mer pengar per barn än genomsnittet 

Under 2023 la kommunen 190 828 kr per barn i kommunal förskola, vilket är ca 6000 kr mer än landets genomsnitt. Den redan beslutade förskolepengen för 2024 sätter fortfarande Hörby i täten i jämförelse med jämnstora kommuner i Skåne. 

Verksamhetsbesök i skolor 

Förutom att utgå från siffror och nyckeltal gör både tjänstemän och politiker besök i kommunens skolor för att undersöka elever och lärares behov och önskemål 

– Vi tittar på hur framtidens skola i Hörby ska se ut, säger kommunalråd Anders Hansson. Och vi försöker göra det med så stor delaktighet det bara går. 

– Alla hörbybor ska få en chans att tycka till, instämmer Lars-Göran Ritmer, 1.e vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Även bildningsnämnden har gjort liknande verksamhetsbesök tidigare. Kaj Jarl sitter som ny ordförande efter att Anders Hansson blev vald till kommunalråd, och han vill plocka upp stafettpinnen.  

– Nu vill vi ut på alla skolor och förskolor igen. Det är viktigt att följa upp allt som de fick med sig då, men också ta in nytt inför framtidens skola. 

Plats för framtida inflyttning 

 Samtidigt rustar kommunen också för en potentiell ökad inflyttning längre fram i tiden i takt med att det nya bostadsområdet Stattena östra växer fram, något som anpassningarna i skolorna också behöver ta hänsyn till. 

– Utbyggnaden av Älvdalsskolan är jätteviktig där, för att kunna möta det behovet som kommer från Stattena, säger kommundirektör Madeleine Peyron och syftar till den nyss färdigställda tillbyggnaden som ger Älvdalsskolan 6 nya klassrum och ett nytt bibliotek. 

  

Nyfiken på pressträffen? 

Företrädare för kommunen var kommundirektör Madeleine Peyron, kommunalråd Anders Hansson, 1:e vice ordförande Lars-Göran Ritmer, och bildningsnämndens ordförande samt vice ordförande Kaj Jarl och Peter Rosenberg.

Du kan läsa Skånska dagbladets artikel om pressträffen här.