Sällskapsrummet hjälper äldre kvinnor bryta ensamhet och riskbruk

När behovet av stöd för äldre kvinnor med alkoholproblematik blev tydligt, valde personalen på Hörbys öppenvård att tänka nytt. Resultatet blev Sällskapsrummet – en gruppbehandling som kombinerar samtal, gemenskap och strategier för förändring. Leena P Johansson, KBT terapeut, Victoria Nilsson, enhetschef, och Roger Karlsson, biträdande enhetschef, berättar om hur gruppen kom till, varför målgruppen är svår att nå – och vilken skillnad det kan göra att ha något att gå till en gång i veckan.

Tre personer, två kvinnor och en man, står i en korridor och kollar mot kameran. De har alla ett leende på läpparna.
Victoria Nilsson, enhetschef, Leena P Johansson, KBT terapeut och Roger Karlsson, biträdande enhetschef.

Ensamhet, öppenhet och stöd i grupp

På Öppenvården i Hörby har en gruppbehandling fått namnet Sällskapsrummet – ett initiativ som riktar sig till en ofta förbisedd målgrupp: äldre, ensamstående kvinnor med alkoholproblematik. Bakom arbetet står Leena P Johansson, KBT terapeut, tillsammans med enhetschef Victoria Nilsson och biträdande chef Roger Karlsson. 

Initiativet föddes efter att teamet under handledning diskuterat ett återkommande mönster – flera äldre kvinnor i kommunen levde i ensamhet och hade ett riskbruk av alkohol. Istället för att erbjuda enskild behandling till var och en av dem, föddes idén om en grupp: ett tryggt rum för gemenskap, samtal och förändring. 

– Det finns en styrka i att jobba tillsammans. Det handlar om att skapa en plats där man kan dela erfarenheter och hitta strategier för ett bättre mående, säger Leena. 

Ett möte varje vecka

Under tio veckor träffades deltagarna en gång i veckan, 90 minuter åt gången. Samtalen rörde sig kring teman som motivation, nykterhet, måttlighet och ensamhet. 

– Alla har inte samma mål. För vissa handlar det om att sluta helt, för andra om att hitta ett mer balanserat förhållande till alkohol. Det viktiga är att man känner sig sedd och möter andra som förstår, säger Victoria Nilsson. 

Att prata om alkoholbruk är inte alltid enkelt. Det kan vara utmanande att förklara varför man inte dricker alkohol, till exempel vid middagar och fester. Alkohol är ofta en självklar del av sociala sammanhang, och samtidigt något som kan förvärra känslor av isolering. 

– Att minska sin alkoholkonsumtion eller att avstå helt ska inte innebära att man avstår från sociala sammanhang. Tvärtom – det här är en väg tillbaka in i sammanhang, säger Victoria. 

Ett sammanhang med rum för livserfarenhet

Sällskapsrummet blev en plats där olika livsöden möttes – kvinnor med skilda bakgrunder och berättelser men med liknande behov. Just det, menar både Leena, Victoria och Roger, är en av gruppens största styrkor. 

– Den dimensionen får man inte i en individuell behandling. Att få spegla sig i någon annan, känna att man inte är ensam – det gör något med människor. Det ger både lindring och mod, säger Leena. 

Resultaten från första gruppen var mycket positiva – både när det gäller minskad konsumtion och förbättrat mående. Inte minst lyfte deltagarna känslan av att ha något att se fram emot, en plats där man blir saknad om man inte dyker upp. 

En bild tagen utomhus. I bakgrunden syns en röd tegelbyggnad och i förgrunden står en skylt med texten "Öppenvården" tillsammans med Hörby kommuns logga.
Öppenvården i Hörby.

Sällskapsrummet fortsätter – och söker fler deltagare

Nu vill teamet bakom satsningen nå ut till fler. Sällskapsrummet är en biståndsfri insats, vilket betyder att man inte behöver utredas eller ha kontakt med myndighet för att delta. Det är helt anonymt, och kontakt sker direkt via Öppenvården. 

– Vi vet att den här gruppen ofta faller mellan stolarna. Att vi kunde identifiera ett behov och skapa något som faktiskt fungerar, det är det finaste med vårt arbete, säger Victoria Nilsson. 

Förhoppningen är också att starta en liknande grupp för män i framtiden. Men just nu finns ett tydligt fokus: att erbjuda ett rum för äldre kvinnor där det finns både stöd och tillhörighet. 

– Det här är ett sätt att ge värdefull fritid, bryta tabun och skapa trygghet. Man är aldrig ensam i att må dåligt – det vill vi att fler ska få känna, säger Leena. 

Vill du veta mer eller anmäla intresse för Sällskapsrummet?

Ring Öppenvårdens telefon på 0415-37 85 66 – den är bemannad måndag – torsdag kl 08.00 – 16:30, samt fredag kl 08.00 – 15.00. Du kan dessutom skicka ett SMS till 0705-912881. Det går också bra att kontakta Leena P Johansson direkt, mejla leena.perssonjohansson@horby.se. Alla kontakter behandlas med fullständig sekretess.