Spara vatten i sommar

ett par kupade händer som fångar droppande vatten

Precis som alla år behöver behöver vårt dricksvatten räcka hela sommaren, även när det är varmt väder och torka. Året runt behöver vi hjälpas åt för att få vattnet att räcka till alla, men särskilt under sommaren är det viktigt att inte slösa på vattnet. Under sommaren används ofta mycket mer vatten än vanligt och vattenverken får svårt att hinna med.

Spara vatten-tips från Mittskåne Vatten 

Kyl vatten i kylskåpet 

Fyll en kanna med vatten och ställ den i kylskåpet. Då slipper du låta vattnet rinna tills det är kallt. 

Duscha smart 

Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället. Med en så enkel detalj som att byta duschmunstycke kan du dessutom halvera mängden vatten som går åt. Ännu bättre blir det om du dessutom kortar ner dina duschar och stänger av vattnet när du tvålar in dig. 

Goda tandborstnings- och rakningsvanor 

Stäng kranen när du borstar tänderna eller rakar dig. Då sparar du upp till hela 6 liter vatten i minuten. 

Samla regnvatten i en tunna 

Om du bor i hus kan du ställa en tunna under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat. Då kan du också glädja dig över att vattnet inte kostat dig någonting. 

Låt gräsmattan vara 

Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150-350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter. 

Om mittskåne vatten 

Mittskåne Vatten är en kommunal organisation och en sammanslagning av VA-verksamheterna i Hörby och Höör. De ansvarar för driften av den kommunala vattenproduktionen, avloppsreningen och ledningsnätet. 

Läs mer på Mittskåne Vattens hemsida.