Vardagsrummet flyttar in till Aktivitetshuset

Sektor Livsmiljö tar över Vardagsrummet och från och med september hittar du verksamheten i Aktivitetshusets lokaler.

Från och med 1 september 2024 kommer verksamheten Vardagsrummet tillhöra Sektor Livsmiljö, efter att tidigare ha tillhört sektor Omtanke. Beslutet togs i Livsmiljönämnden efter en ökning av besökare och en växande efterfrågan på flergenerationsaktiviteter.

Från och med september hittar du Vardagsrummets verksamhet i Aktivitetshusets lokaler på Ågatan 2 i Hörby.

Om Vardagsrummet

Vardagsrummet beskrivs som ”ett vardagsrum för alla kommunens invånare” med syfte att bland annat minska ofrivillig ensamhet i kommunen. Vardagsrummet erbjuder olika gruppaktiviteter både från kommunen och sociala föreningar. Där ses man för att umgås, äta tillsammans och för att motionera.

De har även en telefontjänst dit man som kommuninvånare kan ringa om man känner sig ensam och behöver någon att prata med.

Bakgrund

Verksamheten har funnits i Sektor Omtankes regi sedan 2018 och har sedan dess utvecklats i flera riktningar. Antalet besökare har växt så pass att undersköterskor har gått in och stöttat upp bemanningen, som i grunden är en årsarbetare. Besökarna på Vardagsrummet är främst
kommuninvånare utan biståndsinsatser från Sektor Omtanke.

Sektor Livsmiljö jobbar med och ger föreningsstöd till föreningar som bedriver verksamhet som riktar sig till seniorer (60 år och äldre) redan idag. Att bedriva verksamhet för en aktiv fritid för den målgrupp som Vardagsrummet har ligger helt i linje med det Sektor Livsmiljö vill erbjuda – en aktiv fritid genom hela livet. Därför är detta beslut något som både Omtankenämnden och Livsmiljönämnden är nöjda med.’

Vardagsrummets verksamhet kommer att utökas och bli ännu bättre! Vi ser fram emot att jobba med denna målgruppen i den öppna fritidsverksamheten på Aktivitetshuset. Vardagsrummet är en fin och viktig verksamhet som vi ska förvalta och  utveckla, säger Martin Nilsson, enhetschef Aktivitetshuset/ sektor Livsmiljö. 

Nya möjligheter framåt

Genom att flytta organisatoriskt till Sektor Livsmiljö och fysiskt till Aktivitetshuset kommer
verksamheten att få en ännu bredare bas och kunna erbjuda ännu fler möjligheter till social
interaktion, motion och gemenskap. Med en åldrande befolkning kommer verksamhet som riktar sig till seniorer att efterfrågas än mer och det ligger rätt i tid att som kommun erbjuda detta. Att Vardagsrummet nu kan inrymmas inom Aktivitetshusets verksamhet gör att Hörby kommun kan bli bland de första i Sverige att erbjuda en mötesplats för både barn och unga, och seniorer.

– Vi ser stora synergier och tror att detta kommer gynna alla inblandade verksamheter. Vi ser fram emot att förbättra och utveckla dem för alla målgrupper, säger Anna- Lena Hansdotter, chef för sektor Livsmiljö.