HÖRBYS GULA VÄNSKAPSBÄNKAR

Ibland behöver man bara prata.

Vad är vänskapsbänkarna?

Alla kan drabbas av psykisk ohälsa. Varje år tar omkring 1 500 personer i Sverige sitt liv. Bland unga mellan 15 och 24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.

Med de gula bänkarna vill vi sätta igång samtal om psykisk ohälsa. Att våga fråga andra hur de mår, och att själv våga berätta hur du verkligen mår, kan rädda liv.

Vi är glada att välkomna dig till våra gula vänskapsbänkar, en plats fylld av värme och förståelse. Bänkarna är mer än bara en möbel i staden; de är en symbol för samhörighet och medmänsklighet.

Ett hej kan rädda liv

Projektet med de gula vänskapsbänkarna startade redan 2006 i Zimbabwe och är ett initiativ för att sätta igång samtal mellan människor i syftet att motverka psykisk ohälsa och i förlängningen suicid. Under de senaste åren har projektet spridit sig genom Sverige. Bland annat finns det ett antal bänkar utplacerade i både Malmö och Helsingborg. Nu blir Hörby kommun en del av initiativet genom kommunens första bänkar som placeras på Gamla Torg. Förhoppningen är att fler bänkar ska tillkomma i kommunen.

Vid de gula vänskapsbänkarna kan främlingar slå sig ner för att prata. Ser du någon som sitter på bänken? Var inte rädd för att säga hej. Våga fråga hur någon mår, våga svara ärligt om du får frågan, det kan vara livsviktigt.

Här kan du få stöd

Artiklar

Gula vänskapsbänkarnas bakgrund och resa till Hörby

karta på gamla torg med en gul markering
Bänkarna står på gamla torg, 242 31 Hörby