Buss och tåg

Hörby kommun ligger mitt i Skåne och har goda kommunikationer till landsbygd och storstad.

Det är Skånetrafiken som har hand om kollektivtrafiken i Skåne. I Hörby kommun körs trafiken med regionbussar (gula bussar) eller närtrafik (förbeställd taxi). Gamla torg och Hörby busstation är två knutpunkter som sammanbinder Hörby med resten av länet.

Bussar

Från både Gamla torg och Hörby busstation går SkåneExpressens busslinje 1 och 2 mot Malmö och Lund i söder och Kristianstad i norr. Bussarna går med tät trafik, i rusningstid var femtonde minut, och även kvällar och helger. På 40 minuter kommer du till Lund och på 45 minuter tar du dig till Malmö. Till Kristianstad tar bussresan 45 minuter.

Det finns även regionbussar till Höör (linje 470), Eslöv (linje 474) och Sjöbo (linje 330) samt till närliggande byar som Önneköp (linje 471) och Östraby (linje 330). Tänk på att du måste förbeställa din resa till Önneköp och Östraby på lördagar och söndagar. Du måste göra beställningen via telefon minst två timmar före avgång.

Närtrafik

Hörby kommun erbjuder närtrafik i samarbete med Skånetrafiken. Närtrafik är till för dig som bor längre än två kilometer från närmaste busshållplats.

Närtrafiken är till stor del skattefinansierad genom Hörby kommun, som årligen tecknar avtal med Skånetrafiken. Du köper biljett genom Skånetrafiken.

På Skånetrafikens webbplats kan du hitta tidtabeller och läsa mer om Närtrafik

Om du upplever problem med närtrafiken, så ska det rapporteras till Skånetrafiken.

Färdtjänst

Har du behov av färdtjänst? Du hittar mer information om färdtjänst här.

Tåg

Från Hörby kan du också ta dig till Köpenhamns flygplats Kastrup via buss och Öresundståg på runt en och en halv timme. Du kan även ta SkåneExpressens linje 2 till Lund för vidare resa till Helsingborg, Ystad eller Österlen.

Busstiderna till Eslöv och Höör är planerade för att passa tågen som går från orterna, så långt det är möjligt.

Seniorkort

Hörby kommun har beslutat att alla som är folkbokförda i kommunen och som fyllt 70 år ska få tillgång till fri kollektivtrafik inom kommunen.

Du som är äldre ska ha möjlighet att umgås och ta del av kommunens alla aktiviteter och utbud utan att behöva tänka på resekostnaden.

Med seniorbiljetten reser du gratis med Skånetrafikens regionbussar och närtrafik inom kommunens gränser.

Ska du resa utanför kommungränsen måste du köpa ett tillägg när du stiger på bussen. Du kan också köpa biljett med betalkort i automat, över disk eller i Skånetrafikens app.

Seniorkortet skickas automatiskt ut till dig när du har fyllt 70 år.

Fick du hjälp av informationen på sidan?