Farligt avfall
Batterier, sprayflaskor som inte är tomma och målarfärg är exempel på farligt avfall. Felaktig hantering av farligt avfall kan utgöra en stor risk för skada på människa och miljö. Det är därför viktigt att inte blanda farligt avfall med annat avfall.
Några av de egenskaper som utmärker farligt avfall är att det kan var giftigt, cancerframkallande, frätande, fosterskadande, ekotoxiskt, smittförande eller brandfarligt.
Mycket av ditt farliga avfall kan du lämna på en återvinningscentral. Det bra om så många flaskor och burkar som möjligt är märkta med vad de innehåller. Det förenklar sorteringen och minskar riskerna för både personal och miljö. Om du istället eldar upp ditt avfall hemma frigörs gifterna i din omgivning. När du dessutom står i röken medan du bevakar elden andas du in gifter, får dem på din hy och på kläderna. Det kanske inte märks i stunden, men exponering under längre tid av rökgaser kommer påverka dig och din omgivning negativt. Genom att istället lämna ditt avfall till återvinning sparar du dessutom tid. Du slipper stå hela dagen vid elden och bevaka den så den inte sprids, du slipper skyffla upp aska och du slipper alla gifter. Otillåten eldning av avfall är dessutom ett miljöbrott.
Rapportering av farligt avfall
Från och med 1 november 2020 ska alla verksamheter som hanterar farligt avfall rapportera in antecknade uppgifter om avfallet till ett nationellt avfallsregister hos Naturvårdsverket. Det betyder att alla verksamheter:
- där det uppstår (produceras) farligt avfall
samt alla verksamheter som
- transporterar farligt avfall
- samlar in farligt avfall
- behandlar farligt avfall
- mäklar eller handlar med farligt avfall
ska rapportera in uppgifter.
Du ska rapportera in uppgifterna senast två arbetsdagar efter påbörjad transport. Utgå från dina antecknade uppgifter. Sedan tidigare finns en skyldighet att anteckna uppgifter om det farliga avfall som uppstår i verksamheten. Du ska löpande anteckna och dokumentera uppgifter om mängder och typ av avfall i kronologisk ordning och kunna visa upp dem på begäran av tillsynsmyndigheten. Lämna uppgifter om din verksamhet som kontaktuppgifter och organisationsnummer.
Du ska även rapportera vem som ska transportera avfallet och till vem det ska transporteras inklusive respektive organisationsnummer. Kom ihåg, om du ska transportera ditt eget farliga avfall så behöver du anmäla det eller få tillstånd från länsstyrelsen.
Observera att din kommentar blir en allmän handling som kan komma att läsas av andra.
Ange din e-postadress för att få återkoppling på din feedback.