Detaljplan för del av Östenstorp 6:3, biogasanläggning

Syftet med detaljplanen är att möjliggöra etableringen av en anläggning för produktion av biogas inom planområdet samt att säkerställa lämplig omfattning, placering och utformning av anläggningen. Användningen J1 – Biogasanläggning tillämpas vid planläggningen.

Nuläge

Hörby kommun har tagit fram ett förslag till detaljplan för del av Östenstorp 6:3, biogasanläggning. Kommunen beslutade 2024-05-28 att sända ut planen på samråd.

Detaljplanen hölls tillgänglig för samråd under perioden 2024-06-06 till 2024-06-28.

Kommunen höll ett samrådsmöte 2024-06-25 klockan 17:00–19:00 i kommunhuset på Ringsjövägen 4.

Planområdet (markerat med orange linje) och dess omgivningar. I söder syns trafikplats Ekeröd.

Sammanfattning av planförslaget

Planområdet är beläget vid trafikplats Ekeröd, se planområdesgräns ovan. Genom detaljplaneprocessen ska lämpligheten av planerad åtgärd prövas. Planläggningen möjliggör en biogasanläggning inom planområdet. Detaljplanen omfattar 10 hektar.

Planläggningen behöver ta särskild hänsyn till intilliggande riksintresse E22. Eftersom planen ska antas medföra betydande miljöpåverkan har en miljökonsekvensbeskrivning tagits fram som en del av planens strategiska miljöbedömning.

Lokaliseringen har valts ut genom en strategisk bedömning i en lokaliseringsutredning före ansökan om planbesked. I lokaliseringsutredningen har det gjorts en sammanvägd bedömning av tio olika platsers lämplighet med avseende på placering (upptagnings- och avsättningsområde för gödsel respektive biogödsel), kommunala planer och program, riksintressen, skyddsvärden, yta, rådighet, markanvändning, markförhållanden, teknisk försörjning, störningar och risker samt transportinfrastruktur.

Föreslagen planläggning krävs för att möjliggöra etablering av en biogasanläggning på den avsedda platsen, vilket skulle medföra flera samhällsnyttor för Hörby kommun. Biogasen som produceras i anläggningen kan användas som fordonsbränsle eller inom industrin, vilket ersätter användningen av fossil energi och därmed minskas utsläpp av växthusgaser. En lokal produktion av biogas som bränsle ökar därför självförsörjningsgraden och bidrar till förbättrad hantering av organiska restprodukter och avfall. I biogasprocessen produceras även ett biogödsel som kan återföras till lantbruket. Utöver detta medför biogasanläggningen att det skapas arbetstillfällen i Hörby kommun, både på själva anläggningen och genom de transporter av råvara och produkter till och från anläggningen som krävs.

Planen säkerställer genom bestämmelse att en vegetationsridå upprätthålls längs nordvästra, sydvästra och sydöstra sidan av planområdet. Säkerhetsavstånd till intilliggande infrastruktur säkerställs genom planbestämmelse.

Anläggningen prövas i en parallell miljötillståndsprocess, vilket säkerställer anläggningens lämplighet ur miljösynpunkt.

Se samrådshandlingar och utredningar nedan.

Fick du hjälp av informationen på sidan?